het verminderen van pigmentvlekken
Health

Hoe kan je pigmentvlekken verminderen?

Hoe graag we ook willen, we kunnen er niet onderuit: vroeg of laat kunnen pigmentvlekken, fijne lijntjes, rimpels en andere tekenen van huidveroudering tevoorschijn komen. In deze blogpost gaan we het hebben over pigmentvlekken. We vertellen wat die vervelende bruine vlekjes precies zijn, welke soorten pigmentvlekken er bestaan en hoe je pigmentvlekken kunt verminderen. Lees je mee?

pigmentvlekken verminderen

Wat zijn pigmentvlekken en waar ontstaan ze? 

Pigmentvlekjes ontstaan wanneer de productie van melanine (pigment) in je huid verstoord is. Door een te grote aanmaak van melanine hoopt het pigment zich op in je opperhuid waardoor bruine vlekjes kunnen ontstaan. Die zijn vaak duidelijk zichtbaar omdat ze er bijna altijd donkerder uitzien dan je eigen huidskleur. 

Pigmentvlekjes kunnen bijna overal voorkomen, maar vooral op de plekken waar je huid in contact komt met uv-straling. Denk aan je gezicht, hals, decolleté en handen. De grootste boosdoener van pigmentvlekjes is dan ook de zon. Bij contact met uv-stralen maakt je huid volop pigmentcellen aan om zichzelf te beschermen. Pigment is dus niet compleet nutteloos, maar het ontsiert wel je gezicht.

verschillende soorten pigmentvlekken

Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Hoewel de zon een belangrijke oorzaak van pigmentvlekken is, zijn er nog andere factoren die een cruciale rol spelen. Denk aan kleine ontstekingen, medicijnen, irriterende stoffen, hormonale veranderingen en erfelijkheid. Er zijn dan ook verschillende soorten pigmentvlekken. Wij zetten ze op een rijtje!

– Ouderdomsvlekken: dit zijn de meest voorkomende pigmentvlekjes. Ze worden ouderdomsvlekken genoemd, maar ze kunnen al op jonge leeftijd voorkomen. Deze bruine vlekjes ontstaan door onbeschermde blootstelling aan de zon. Hierdoor zijn ze het meest zichtbaar op het voorhoofd, de neus, wangen en handen.

– Melasma: melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, herken je aan de donkerbruine, vaak symmetrisch gevormde vlekken op je gezicht. Oorzaken hiervan zijn hormonale veranderingen (bijvoorbeeld zwangerschap), genetische aanleg en zonneschade.

– Irritatiepigmentatie: deze pigmentvlekjes ontstaan na irritatie of beschadiging van de huid. Bijvoorbeeld na wondjes, acne of rond een operatie litteken. De toename van het pigment is het gevolg van een ontsteking die de pigmentcellen stimuleert.

– Sproetjes: ook bij sproetjes spreekt men van ophoping van pigment, maar het is wel oppervlakkiger. Sproetjes ontstaan in de kinderjaren na blootstelling van de zon. Hoeveel sproetjes je krijgt, is genetisch bepaald. Vooral mensen met een licht huidtype en licht of ros haar krijgen sneller sproetjes.

hoe kun je pigmentvlekken verminderen

Hoe kan je pigmentvlekken verminderen? 

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om pigmentvlekjes te vervagen en ze op die manier minder te doen opvallen. Hoe goed deze hulpmiddelen helpen, hangt vooral af van de diepte van de pigmentvlekjes. Het is verstandig om altijd advies te vragen aan een dermatoloog.

1. Je huid exfoliëren

Allereerst kan je pigmentvlekken verminderen door celvernieuwing. Scrub je gezicht om dode huidcellen te verwijderen en om de vernieuwing van de huidcellen te stimuleren. Let wel op met producten die schurende deeltjes bevatten. Deze kunnen je bovenste huidlaag beschadigen wat huidveroudering net in de hand werkt. Ook wordt je huid hierdoor gevoeliger gemaakt voor nieuwe pigmentvlekjes. Een mild product met wateroplosbare scrubdeeltjes is daarom het beste idee. Je kunt ook kiezen voor een vloeibare exfoliant die je huid van binnenuit vernieuwt. 

Handig om te weten: een scrub met schurende deeltjes gebruik je maximum één keer per week. Zo voorkom je dat je huid beschadigt. Een vloeibare exfoliant mag je meerdere keren per week gebruiken, maar bouw dit wel op.

2. Een (chemische) peeling

Een tweede manier om pigmentvlekjes te verminderen is door middel van een peeling. Bij een peeling worden bepaalde (huidvriendelijke) zuren aangebracht op je huid waardoor het bovenste laagje van je huid zichzelf zal vernieuwen. Daarnaast zal de peeling ervoor zorgen dat overtollig pigment afschilfert en de bruine vlekjes minder zichtbaar worden.

Je kunt thuis een peeling doen, maar je kunt ook een chemische peeling laten doen door een erkend schoonheidsspecialiste of dermatoloog. Chemische peelings zijn meestal sterker omdat de dosissen van de chemische actieve ingrediënten een stuk hoger liggen. Heb je erg last van pigmentvlekken? Dan is deze behandeling zeker een aanrader voor jou. De schoonheidsspecialiste of dermatoloog moet wel even controleren of je huid hiervoor geschikt is.

3. De juiste verzorgingsproducten 

Tegenwoordig bestaan er tal van crèmes en serums die wonderen kunnen verrichten voor je huid. Vooral deze ingrediënten doen goed hun werk: vitamine A (retinol), vitamine B3 (niacinamide), vitamine C, glycolzuur en zoethoutwortelextract. Wil je graag bepaalde verzorgingsproducten kopen? Check dan altijd even de ingrediëntenlijst alvorens je de producten in je winkelmandje gooit.

laserbehandeling tegen pigmentvlekken

4. Een laserbehandeling

Ook een laserbehandeling kan een oplossing voor pigmentvlekken zijn. Met een speciaal toestel worden de bruine vlekjes in een paar behandelingen lichter gemaakt. Na de behandeling kan een lichte roodheid ontstaan, en kan er een korstje gevormd worden dat na een paar dagen vervelt. Welk resultaat je hebt, hangt af van het soort pigmentatie, je natuurlijke huidkleur en de diepte van de vlekjes.

5. Pigmentvlekken crème

Lijkt er niets te helpen? Dan kan je huisarts of dermatoloog een pigmentvlekken crème voorschrijven. Met deze medicatie zullen de hardnekkige vlekken vervagen. Afhankelijk van de vorm en het type pigmentverstoring, bestaat de crème uit hydrochinon, vitamine A-zuur of azelaïnezuur. Je arts kan hierover meer informatie geven.

6. Make-up

Tenslotte kan je ook make-up gebruiken om pigmentvlekjes (of andere oneffenheden) weg te werken. Een laagje concealer en foundation doen wonderen om je huid egaal te maken. Schaf bij voorkeur make-up voor de gevoelige huid aan, deze bevat milde stoffen die je huid niet irriteren maar juist verzorgen.

geirriteerde huid

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Heb je een wondje of puistje? Pruts er dan niet aan om vlekjes te voorkomen. Verzorg je huid met de juiste ingrediënten zoals we hierboven hebben beschreven. En last but not least: gebruik dagelijks een dag- of zonnecrème met een SPF van minstens 30. Een goede zonbescherming beschermt je huid tegen rimpels, verslapping én pigmentvlekken!

Lees ook: 4 behandelingen om je huid te verjongen

Reacties uitgeschakeld voor Hoe kan je pigmentvlekken verminderen?