Hoe kun je het beste je huid verzorgen in de herfst
Health

Hoe kun je het beste je huid verzorgen in de herfst?

De overgang naar de herfst kan een echte beproeving voor de huid zijn. Een doffe teint, dode huidcellen en tintelingen zijn nog maar een paar klachten waar je last van kunt hebben. Terwijl de natuur haar mooiste kleuren laat zien, ziet je huid er dof en grauw uit. Wat doet de herfst met je huid? Hoe kun je het beste je huid verzorgen? Wat is een goede huidverzorgingsroutine in de herfst? In dit artikel leggen we alles voor je uit.

Wat doet de herfst met je huid?

In de herfst kijken veel mensen hulpeloos toe bij de terugkeer van dode huidcellen. Dit verschijnsel, wat trouwens heel normaal is, wordt verklaard door de strategie die de huid tijdens de zomer toepast om zich tegen ultraviolette stralen te beschermen. Naarmate de huid aan de zon wordt blootgesteld, wordt ze dikker en dus beter bestand tegen de schadelijke invloeden van de zon. Maar zodra de herfst aanbreekt, wordt de huid dunner en verliest ze veel dode huidcellen die verantwoordelijk zijn voor een doffe teint. 

Hoewel dode huidcellen van nature voorkomen, kan je ze toch gedeeltelijk vermijden. Door je huidverzorgingsroutine te veranderen, kan je de textuur van je huid verfijnen en je teint verhelderen. Hieronder delen we zeven gouden tips voor een goede huidverzorgingsroutine in de herfst. 

huidverzorging in de herfst

Hoe kun je het beste je huid verzorgen in de herfst?

1. Exfolieer je huid regelmatig

Exfolieer je huid om de twee weken als je een droge huid hebt en één keer per week als je een normale tot vette huid hebt. Exfoliërende producten helpen om dode huidcellen te verwijderen en de huidtextuur te egaliseren. Je hebt de keuze uit mechanische exfolianten (met korrels) of chemische (zonder korrels). Gebruik vooral de variant die jij het prettigste vindt voor je huid. 

2. Reinig je gezicht minstens één keer per dag

In ieder seizoen is het belangrijk om je gezicht te reinigen om de resten (make-up, stof, vuildeeltjes enzoverder) te verwijderen die zich in de loop van de dag hebben opgehoopt. Begin met een make-up remover en gebruik daarna een reinigend verzorgingsproduct met een fysiologische pH die de huid respecteert. Je kunt dit makkelijk checken op de verpakking van het product.

3. Hydrateer je huid ‘s morgens, ‘s avonds en na iedere scrubbeurt

Na het reinigen is het belangrijk om je gezicht opnieuw te hydrateren. Kies huidverzorgingsproducten die aangepast zijn aan jouw huidtype en verschillend zijn voor overdag en ‘s nachts. ‘s Nachts is de huid ontvankelijker en neemt ze voedingsstoffen beter op. Kies dus voor een voedend huidverzorgingsproduct of een nachtmasker. Een lichtere vochtinbrengende crème is ideaal om als dagcrème te gebruiken.

je huid verzorgen in de herfst

4. Drink voldoende water

De huid moet niet alleen aan de buitenkant gevoed worden, maar haar schoonheid hangt ook af van een gezonde levensstijl. Zo is het heel belangrijk om voldoende water te drinken. De huid heeft, net als alle andere organen in het menselijk lichaam, water nodig om zowel in de zomer als in de winter te kunnen functioneren. Over het algemeen wordt aanbevolen om 1,5 liter water per dag te drinken. Mocht je dit in het najaar moeilijk binnen krijgen, dan kan je ook prima thee drinken als je dat lekkerder vindt.

5. Houd een evenwichtige voeding aan

In geval van een tekort zal je lichaam de cellen slechts van een beperkte hoeveelheid voedingsstoffen voorzien, wat bepaalde functies zoals de huidfunctie kan schaden. Daarom is het belangrijk om evenwichtig te eten. Hier kan je meer lezen over de juiste voeding voor een gezonde huid

6. Sport regelmatig

Het is algemeen bekend dat sporten veel voordelen heeft, waaronder het stimuleren van de bloedsomloop. Op die manier verbetert de doorbloeding van de huid en krijgt ze een gezonde gloed. Geen zin in een duur fitnessabonnement? Haal de sportschool in huis! 

7. Ga naar buiten

Ja, de zomer is nu echt voorbij, maar dat is nog geen reden om je thuis op te sluiten in verwarmde en dus droge lucht. Geniet van de prachtige natuur in de herfst en ga naar buiten. Haal iedere dag een frisse neus en profiteer van de weinige momenten die de zon je nog gunt. Dit is tenslotte ook heel belangrijk om je vitamine D op peil te houden. Zodra het echt winter wordt en de zon nog maar weinig schijnt, kan je vitamine D supplementen nemen om een eventueel tekort aan te vullen. 

zo kun je het beste je huid verzorgen in de herfst

Zo, nu heb je alle sleutels in handen om te vermijden dat de herfst gelijk zal staan met een doffe en grauwe teint!

Garnier SkinActive Micellair Water Vitamine C
Garnier SkinActive Micellair Water Vitamine C
NIVEA Egaliserend Bio Rijst Scrub
NIVEA Egaliserend Bio Rijst Scrub
NIVEA Essentials Verzachtend
NIVEA Essentials Verzachtend
Clinique Moisture Surge Intense
Clinique Moisture Surge Intense
Olay Retinol24 - Nachtcrème
Olay Retinol24 – Nachtcrème
Reacties uitgeschakeld voor Hoe kun je het beste je huid verzorgen in de herfst?