Hoe kun je je immuunsysteem versterken
Health

Hoe kun je je immuunsysteem versterken

Het versterken van het immuunsysteem doe je zo!

Met name in de herfst en de winter, ofwel tijdens de koude en regenachtige dagen, worden veel mensen ziek. De een na de ander wordt geveld door een griepje of een verkoudheid en dat is natuurlijk het laatste wat je wil. Wanneer je een goed immuunsysteem hebt, wordt je lichaam beschermd tegen virussen, bacteriën en infecties. Met een sterk immuunsysteem worden niet alleen stoffen van buitenaf gefilterd door je slijmvliezen, ook de witte bloedcellen verwijderen lichaamsvreemde stoffen. Is je immuunsysteem zwak? Dan ben je kwetsbaar voor infecties en zul je eerder ziek worden.

Hoe kun je je immuunsysteem versterken?

Ondanks dat je immuunsysteem een enorm complex systeem is, kun je je immuunsysteem versterken. Veel mensen weten wel dat het versterken van het immuunsysteem belangrijk is, maar hoe kun je je immuunsysteem versterken? Allereerst is het belangrijk om voldoende te bewegen. Met voldoende beweging wordt iedere dag minimaal 30 minuten bedoeld. Het zorgt er niet alleen voor dat de spieren actief blijven, maar ook dat er meer zuurstof naar je lichaamscellen gaat. Met name door te tennissen, zwemmen of wandelen worden veel spiergroepen gebruikt. Als je voldoende beweegt, blijkt uit onderzoek dat je zelfs vier dagen per jaar minder ziek bent.

Na inspanning komt ontspanning

Pak zo nu en dan eens je rust door wat meditatie- en/of ontspanningsoefeningen te doen. Rust is belangrijk, omdat stress en onrust je afweer kunnen verzwakken. Hierdoor kun je dus eerder ziek worden. Door te mediteren, verbeter je je ademhaling en dat heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand. Uiteraard kun je ook yogalessen volgen.

Je immuunsysteem verhogen door voeding

Voeding is een belangrijke schakel wanneer je je immuunsysteem versterken wil. Allereerst is het belangrijk dat je voeding goed uitgebalanceerd en divers is. Je lichaam heeft ten slotte alle voedingsstoffen nodig. Onder andere zuivelproducten, koolhydraten, eiwitten en enkelvoudig onverzadigde vetten zijn belangrijk om binnen te krijgen. Welke voedingsmiddelen goed zijn voor een sterk immuunsysteem?:

– Rood vlees, waaronder kalfs- of rundvlees.

– Noten, bijvoorbeeld amandelen en hazelnoten.

– Bepaalde groenten, waaronder kool, broccoli, champignons en spinazie.

– Fruit en dan met name grapefruit, sinaasappels, bessen en aardbeien.

– Verse vis, bijvoorbeeld zalm, tonijn en garnalen.

Bovenstaande voedingsmiddelen zitten vol goede vitamines, antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen.

En verder?

Tot slot kun je ook een douche afsluiten met een koude douche of probiotica nemen om de darmhuishouding weer op orde te krijgen. Ook gezelschap opzoeken bij vrienden, voldoende slaap nemen of in de zon gaan zitten wil vaak helpen. In zonnestralen zit onder andere blauw licht en dat licht heeft een positieve invloed op je gezondheid. Tot slot is het belangrijk om op je (persoonlijke) hygiëne te letten. Was je handen goed nadat je de deur uit bent geweest en van plan bent om te gaan eten, was je groenten en fruit goed voordat je het eet en zorg ervoor dat vlees en vis goed gekoeld bewaard wordt.

Op welke manier ga jij je immuunsysteem verhogen?  

Reacties uitgeschakeld voor Hoe kun je je immuunsysteem versterken