wratten voorkomen
Health,  Tips

Hoe kun je wratten voorkomen en behandelen?

Vrijwel iedereen krijgt er wel eens mee te maken in zijn leven: wratten op de handen of voeten. Wratten zijn gelukkig onschuldig en verdwijnen meestal vanzelf, hoewel dat een tijdje kan duren. Echter zijn wratjes erg vervelend en dikwijls best hardnekkig. Wat zijn wratten en waar komen ze vandaan? Hoe kan je wratten voorkomen en behandelen? Je leest er alles over in deze blogpost!

Wat zijn wratten?

Dit zijn huidinfecties die worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV). Door het virus gaan de huidcellen abnormaal snel groeien en ontstaat er een eeltachtige verdikking op de huid. Wratjes komen dikwijls voor op de handen, voeten, knieën, ellebogen en het gezicht, maar ze kunnen eigenlijk overal op het lichaam opduiken. Een wrat kan zelf eelt aanmaken waardoor ze als een soort eksteroog in je huid kan drukken. Hierdoor zien wratjes er niet alleen lelijk uit, maar zijn ze dikwijls ook pijnlijk.

Waar komen ze vandaan?

Wratjes zijn gelukkig onschuldig, maar wel besmettelijk bij rechtstreeks huidcontact als je er zelf gevoelig voor bent. Als er kleine wondjes aan het huidoppervlak zijn, is de kans op besmetting groter. De wratjes kunnen zich dan uitbreiden tot een groepje of zich ergens anders op het lichaam verspreiden. Omdat wratten makkelijk ontstaan in warme, vochtige omgevingen, zijn plaatsen zoals douches en zwembaden extra gevaarlijk om besmet te geraken. Dat kan gebeuren wanneer een andere persoon met wratjes voor jou op dezelfde plaats was.

wratten behandelen

Hoe kan je wratjes voorkomen? 

Veel mensen zijn drager van het virus, maar niet iedereen krijgt er wratjes van. Om de kans op besmetting kleiner te maken, kan je met een aantal zaken rekening houden. Zo is het in sportzalen en zwembaden aan te raden om schoenen of slippers te dragen. Droog je handen en voeten altijd goed af, vooral tussen de tenen. Heb je zelf wratjes? Blijf er dan af. Door aan de wratjes te krabben, kunnen er nog meer ontstaan. Zorg er ook voor dat je je handdoeken en washandjes op een hoge temperatuur wast.

Hoe kan je wratten behandelen?

Zijn de wratjes niet pijnlijk of (esthetisch) storend? Dan kan je meestal gewoon afwachten. Dikwijls verdwijnt de wrat vanzelf. Als het van vorm verandert, pijn doet, begint te jeuken of gaat bloeden, neem je best contact op met je huisarts. Ook een dermatoloog kan je verder helpen. 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

1. Zalven of vloeistoffen

Allereerst kan je wratten behandelen met speciale zalven of vloeistoffen, vaak op basis van salicylzuur, die de huid week maken de celvernieuwing versnellen. Hierdoor verdwijnt de wrat vanzelf. Je kunt de zalf zelf thuis aanbrengen. Alleen voor wratjes op een gevoelige plek, zoals je oogleden, ga je beter naar je huisarts.

2. Wratten bevriezen met vloeibare stikstof

Door de wratjes aan te stippen met een vloeibare stikstof van – 196 graden wordt het weefsel vernietigd. Deze behandeling moet verschillende keren worden herhaald en is dikwijls pijnlijk. De plek waar de wrat bevroren werd, voelt daarna aan zoals een brandwonde. 

3. Behandeling met cantharidine

Mocht de behandeling met bevriezing niet helpen, kan de arts de wrat behandelen met een oplossing op basis van cantharidine. Dit is een stof die blaren veroorzaakt en zes tot acht uur moet inwerken voordat het mag worden weggewassen.

4. Wratten wegbranden

De wrat kan ook worden weggebrand met een laser, vooral de CO2-laser. Deze behandeling kan pijnlijk zijn en bovendien duurt het een aantal weken voordat het geneest.

5. Uitlepelen

Tenslotte kan de wrat na lokale verdoving met een lepelvormig instrumentje worden verwijderd. Daarna wordt het wondje dichtgeschroeid.

Je leest het, er zijn verschillende behandelingen mogelijk. De huisarts of dermatoloog zal beslissen welke behandeling voor jouw wrat het meest geschikt is.

wratten voorkomen en behandelen
Reacties uitgeschakeld voor Hoe kun je wratten voorkomen en behandelen?