DIY

Hoe maak ik de e-sigaret schoon?

De meeste e-sigaretten kun je vrijwel volledig uit elkaar halen, maar laten we het in drie delen behandelen: De batterij. De clearomizer. En de coil.

Het schoonmaken van de batterij

Dit onderdeel bevat natuurlijk een stukje elektronica en kun je daarom niet in water even schoonschrobben. Uiteraard kun je hem met een vochtig doekje wat oppoetsen, maar het belangrijkste gedeelte bij een batterij om schoon te maken, is de connectie.

Dit is het gedeelte waar je de clearomizer (het tankje) opdraait. Deze moet in verbinding staan met de batterij. Een vuile connector kan ervoor zorgen dat de e-sigaret niet werkt.

De connectie kun je het beste met een wattenstaafje en een klein beetje alcohol schoonmaken.

Het schoonmaken van de clearomizer

Dit onderdeel kun je in de meeste gevallen helemaal uit elkaar halen, draaien en schroeven. Leg de siliconen onderdelen (ringen bijvoorbeeld) apart, want deze kunnen het beste lekker vettig blijven. Dat voorkomt scheurtjes, waardoor ze langer meegaan. Spoel ze dus niet af met water, want daarmee haal je het vet eraf.

Het glaswerk en de metalen onderdelen van de clearomizer kun je schoonmaken met een sopje, met alcohol of gewoon met lauw of heet water. Zorg dat alles weer goed droog is voordat je het weer in elkaar zet en in gebruik neemt.

Het schoonmaken van de coil

De coil in de clearomizer kun je vrijwel niet schoonmaken. Dit is een gebruiksvoorwerp die je af en toe moet vervangen. Het is dus onderhevig aan slijtage.

Je zou nog kunnen proberen om hem met heet water schoon te spoelen, maar het is dan wel van heel groot belang dat je de coil daarna voor minstens 24 uur laat drogen, voordat je deze weer in gebruik neemt. De coil mag niet nat zijn van water, zodra je hem laat gloeien.

Het weggooien van de e-sigaret

Ook niet onbelangrijk om te weten is hoe je de e-sigaret op een verantwoorde manier kunt weggooien.

Het batterijgedeelde, of daar waar een stukje elektronica in zit, kun je inleveren bij een batterijpunt. Dit soort punten vind je in supermarkten, bouwmarkten en eigenlijk overal waar je ook batterijen kunt kopen.

Het glaswerk van de e-sigaret kan natuurlijk in de glasbak. En de metalen onderdelen zou je in kunnen leveren bij een ijzerboer of milieustraat. De siliconen onderdelen kunnen in de normale prullenbak, deze vallen niet onder plastic.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe maak ik de e-sigaret schoon?