racefiets onderhouden
Tips

Hoe onderhoud je jouw racefiets?

Heb jij een racefiets staan waar je regelmatig een rondje mee gaat rijden? Dan is het waarschijnlijk erg belangrijk voor je dat deze zo lang mogelijk mee gaat. Onderhoud plegen aan de racefiets is hiervoor erg belangrijk. Zo kun je de racefiets ketting smeren en al het vuil van de racefiets afhalen. Dit zorgt ervoor dat er minder snel gebreken ontstaan en je een lange tijd kunt genieten van de fiets. In dit blog bericht willen we je graag tips geven over hoe je onderhoud aan je racefiets kunt plegen.

De racefiets schoonmaken

Nadat je een tocht hebt gemaakt op de fiets, is hij vaak vies. Het is belangrijk dat je de fiets direct schoonmaakt, zodat je vuilophopingen gaat voorkomen. Spoel daarom heel de fiets af met water. Gebruik hier geen hoge drukspuit voor, maar een tuinslang is voldoende. Met een hogedrukspuit kun je namelijk te veel wegspuiten, zoals het smeersel waardoor de ketting goed gaat lopen. Met het gebruik van een tuinslang kun je veel gerichter de fiets schoonmaken. Ga daarnaast ook de racefiets ketting schoonmaken. Dit is een van de belangrijkste onderdelen van de fiets, waardoor het extra belangrijk is dat hij goed schoongemaakt wordt. 

Onderhoud plegen aan de racefiets

Als de racefiets erg vies is, is het belangrijk dat je hem goed onderhoud. Uiteraard is het sowieso belangrijk dat je regelmatig onderhoud pleegt aan de fiets. Dit houdt onder andere in dat je de fiets schoonmaakt, maar onderhoud plegen gaat nog een stukje verder. Gebruik bijvoorbeeld fietsreinigers om de fiets grondig schoon te maken. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de fietsketting schoonmaakt met een ontvetter. Gebruik hiervoor een goede kettingreiniger en waar nodig extra gereedschap. Zo weet je zeker dat de fietsketting goed schoon is en je de racefiets goed kunt gaan gebruiken!

The finishing touch

Nadat je de fiets grondig hebt schoongemaakt, kun je nog extra dingen doen om de fiets te laten stralen. Kies bijvoorbeeld voor een mooie wax of siliconenspray. Dit zorgt ervoor dat je het frame kunt laten stralen. Het voordeel hiervan is dat de fiets minder snel vuil opneemt. Hierdoor hoef je je minder druk te maken over een vieze fiets. Is de fiets helemaal schoon? Zorg er dan ook altijd voor dat je de fiets controleert op mankementen. Hierdoor weet je zeker dat je niet voor een kapotte fiets komt te staan als je op pad gaat. Controleer bijvoorbeeld de fietswielen en wiellagers. Daarnaast controleer je ook altijd de fietsbanden of deze nog goed zijn. Mocht er een onderdeel niet meer goed zijn, kun je deze direct vervangen. Ook kun je de fiets natuurlijk naar de fietsenmaker brengen.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe onderhoud je jouw racefiets?