makkelijker op staan in de ochtend
Health,  Tips

Hoe sta je makkelijker op in de ochtend?

Morgenstond heeft goud in de mond. Oftewel: wie vroeg opstaat, kan meer werk verrichten. Echter is vroeg opstaan voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kan je jezelf aanleren om vroeg wakker te worden en uit bed te gaan, terwijl je  uitgerust aan je dag kan beginnen. Hoe sta je makkelijker op in de ochtend? Met de volgende tips kan jij vroeg opstaan en hou je dit ook langer dan een week vol!

1. Spreek met jezelf af hoe laat je op gaat staan

Door met jezelf af te spreken hoe laat je wakker wordt, programmeer je dit in je hersenen. Zeker wanneer je dit een paar keer herhaalt tegen jezelf. Je kunt deze tijd ook gedurende een minuut in je hoofd visualiseren. Je bedenkt dan hoe je ‘s ochtends op een bepaald tijdstip fit wakker wordt. Dit klinkt een beetje zweverig, maar het gaat je echt helpen. Misschien niet van de eerste keer, maar het zal in ieder geval snel werken!

2. Stop met snoozen

Vind jij het heerlijk om te snoozen? Dat begrijpen wij heel goed, maar snoozen is eigenlijk slecht voor je. Het snoozen zorgt er alleen maar voor dat je nog vermoeider wakker wordt. En dat wil je uiteraard voorkomen, zeker wanneer je vroeg op wilt staan. Maak er dus een goede gewoonte van om direct uit bed te stappen als de wekker gaat. De eerste weken zal je je hierdoor wellicht een tikkeltje beroerd voelen, maar direct opstaan is nodig om de gewoonte van snoozen te doorbreken. Na een paar weken zal je voelen dat dit steeds beter gaat. 

Hoe sta je makkelijker op in de ochtend

Ben je iemand die vaak snoozed? Pak dit dan stap voor stap aan door bijvoorbeeld wekelijks van zes naar vier minuten te gaan, van vier naar twee minuten, en dan uiteindelijk geen minuten meer. Ook deze tips helpen je om te stoppen met snoozen.

3. Creëer een vaste slaaproutine

Ga op een vast tijdstip naar bed en sta op een vast tijdstip op. Door gebruik te maken van een vaste slaaproutine zal je lichaam hieraan gewend raken, waardoor je rond hetzelfde tijdstip moe wordt en naar bed wil. Na een aantal weken zal je ook vanzelf wakker worden rond de tijd dat je opstaat, dikwijls al een paar minuten voordat de wekker af gaat. Het beste is om deze slaaproutine zeven dagen per week vol te houden. 

Wil je in het weekend graag later naar bed en ‘s ochtends langer slapen? Doe dit dan maximaal een uurtje later dan doordeweeks  want anders doorbreek je de gewenning van je lichaam en kan je opnieuw beginnen. 

4. Plan een ochtendritueel

Deze tip sluit een beetje aan bij de vorige. Door een ochtendritueel te plannen, begin je een stuk rustiger aan je dag. Als je opstaat en snel moet ontbijten en douchen omdat je daarna naar je werk moet, dan begin je jouw dag alleen maar gestrest. 

Hoe sta je makkelijker op

Maak daarom een ochtendritueel voor jezelf zodat je op een ontspannende manier de dag start. Voeg hier dingen aan toe waar je voldoening uithaalt, zoals een lekker kopje koffie drinken en je favoriete ontbijt eten. Het nieuws lezen doe je beter niet want hierdoor begin je je dag dikwijls met een negatief gevoel. 

5. Gebruik een wake-up light

Tenslotte kan je een wake-up light gebruiken om makkelijker en energieker wakker te worden. Dit apparaat simuleert de opkomende zon waardoor je op een natuurlijke manier wakker wordt. Daarnaast heeft een wake-up light ingebouwde geluiden (bv. Vogelgeluiden) die iedere twee minuten luider worden. Op die manier lijkt het alsof de vogeltjes buiten aan het fluiten zijn op een mooie lentedag. Heerlijk, toch?

Philips Somneo HF3671
Philips Somneo HF3671
DistinQ Wake-Up Light
DistinQ Wake-Up Light
Philips HF3531
Philips HF3531
Philips HF3519
Philips HF3519

Zo, met deze tips sta je makkelijker op in de ochtend. Het is wellicht een paar weken doorbijten, maar daarna pluk je er zeker de vruchten van. Veel succes!

Reacties uitgeschakeld voor Hoe sta je makkelijker op in de ochtend?