renoveren met duurzaamheid in het achterhoofd
Interior

Hoe te renoveren met duurzaamheid in het achterhoofd 

Huis renovaties kunnen altijd stressvol zijn, maar je huis op een milieuvriendelijke manier renoveren en inrichten kan extra heftig aanvoelen als je niet zeker weet waar je moet beginnen. Het goede nieuws is dat er nog nooit zo toegankelijke opties zijn geweest om duurzaamheid op zowel grote als kleine schaal in je huis ontwerp op te nemen. Door duurzaamheid hoog in het vaandel te houden, terwijl je keuzes maakt over alles, van verf tot vloeren, verlichting, apparaten, meubels, textiel en decoratie, wordt jouw besluitvorming gestroomlijnd en kun je een groener huis voor jouw gezin creëren en tegelijkertijd de planeet helpen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het renoveren en inrichten van je huis met duurzaamheid in het achterhoofd.

Huur een erkende professional in

Als het gaat om woningrenovatie, richten de meeste mensen zich op esthetische keuzes, terwijl ze professionals inhuren voor de de details. Dus hoe kun je er zeker van zijn dat je duurzame keuzes maakt bij het renoveren en verbouwen? Huur een professional in voor jouw verbouwings- of decoratie project. Architecten, interieurontwerpers en aannemers kunnen allemaal worden ingeschakeld, zodat je beter gefocust kunt zijn op duurzame bouwpraktijken, zij hebben namelijk veel kennis in huis.

Installeer groenere apparaten

Overweeg om in de badkamer kranen en toiletten met een lage spoeling te installeren die het waterverbruik verminderen. Kies waar mogelijk voor apparaten zoals wasmachines het hoogste energielabel dat je kunt vinden, en installeer LED-verlichting die op den duur energie bespaart en minder kost in gebruik. In de keuken stellen we voor om je gasfornuis te ruilen voor een inductie model. Terwijl koken met fossiel gas ooit werd beschouwd als de beste manier om gastronomische maaltijden te bereiden, worden inductiekookplaten nu als superieur beschouwd, ook als een strategie om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

Bovendien kunnen warmtepompen je huis veel efficiënter koelen of je water verwarmen. Als je geconfronteerd wordt met een kans om een ​​product op fossiele brandstof te vervangen door een product dat afhankelijk is van elektriciteit, doe dit dan. Het verwijderen van fossiele brandstoffen is een belangrijke stap in de richting van koolstofvrije gebouwen.

Hoe te renoveren met duurzaamheid in het achterhoofd

Gebruik natuurlijke materialen en afwerkingen

Geef bij het selecteren van materialen voor bouwen, renoveren, interieurontwerp en decor prioriteit aan natuurlijke materialen zoals bamboe of kurk. Ook natuurlijke materialen zoals hennep, stro en hout kunnen bijdragen aan een betere luchtkwaliteit binnenshuis, en giftige stoffen die in synthetische producten worden aangetroffen, elimineren.

Als het gaat om textiel zoals gordijnen, stoffering of bed- en tafellinnen, geef dan prioriteit aan natuurlijke materialen gemaakt van hennep, een van de meest duurzame, snelgroeiende oude gewassen ter wereld; of linnen, een recyclebare grondstof gemaakt van vlasvezel zonder afval.

En voor de avonturiers creëert een nieuwe generatie ontwerpers woondecoratie producten met behulp van innovatieve, milieuvriendelijke materialen, zoals lampen die op bestelling worden gekweekt met behulp van mycelium, de eindeloos hernieuwbare wortelvezels van paddenstoelen.

Afval verminderen

Velen van ons proberen op een planeet vriendelijke manier te leven door te verminderen, hergebruiken en recyclen. Het is steeds meer mainstream geworden om prioriteit te geven aan het kopen van vintage en tweedehands in alles, van mode tot huishoudelijke artikelen. Houd rekening met deze milieuvriendelijke filosofie bij het maken van keuzes rond renovatie en inrichting.

Als je je huis of appartement renoveert, loop dan door elke centimeter van de ruimte met het oog op wat er kan worden opgeslagen, bewaard en hersteld, in plaats van alles nieuw te kopen. Door de lagen van eerdere renovaties weg te pellen, kunnen originele kenmerken zoals zichtbare baksteen of freeswerk worden onthuld die juist een beetje karakter aan de ruimte kunnen geven. Hergebruik oude hardhouten vloeren in plaats van ze te vervangen, of als ze te beschadigd zijn, overweeg dan om ze te verven voor een Scandinavisch geïnspireerde look.

Houd er bij het werken met een aannemer rekening mee dat het meestal meer werk is om een ​​huis te restaureren dan om een ​​nieuw huis te bouwen. Zorg er dus voor dat je op zoek gaat naar een professional die de waarden op het gebied van duurzaamheid deelt en wees niet bang om te pleiten voor wat jij wil. Als je het renovatiewerk zelf doet, daag jezelf dan uit om zoveel mogelijk hergebruikte materialen te kopen.  Als het op decor aankomt, evalueer dan wat je al hebt voordat je iets nieuws koopt. Verplaats dingen. 

Koop lokaal 

Zoek kleine bedrijven en lokale ambachtslieden met een transparante missie rond duurzaamheid. Vooral kleine bedrijven kiezen voor duurzaam, omdat dit een manier is om zich te onderscheiden. Door hen te steunen, help je niet alleen een kleine ondernemer, maar ook de aarde!

Reacties uitgeschakeld voor Hoe te renoveren met duurzaamheid in het achterhoofd