hoe verzorg ik het beste een kat
Tips

Hoe verzorg ik mijn kat het beste?

Katten zijn heerlijke beesten. Meestal behoorlijk eigenwijs, maar ook tevreden spinnend op schoot of op de verwarming… en daarnaast natuurlijk actief en jagend. Dat ze vaak wat onafhankelijker zijn dan de hond betekent niet dat ze geen zorg en aandacht nodig hebben. Integendeel, je zult ook voor je kat ook tijd vrij moeten maken om ze voldoende verzorging en aandacht te geven. Alleen op tijd kattenvoer bestellen is namelijk niet voldoende als je een kat als huisdier neemt. Wat je nog meer moet doen, lees je hieronder.

Goed kattenvoer

Een gezonde kat is actief, heeft heldere ogen, schone oren, een schoon gebit, een mooie glanzende vacht, is niet te zwaar en heeft mooie stevige ontlasting. Om ze in goede gezondheid en conditie te houden hebben katten ‚gezond eten nodig.’ Denk daarbij niet aan groente en fruit, maar wel kattenvoer dat gebalanceerd is en waar genoeg voedingsstoffen in zitten.

Twee keer per dag eten

Gezonde voeding zorgt voor goede stevige ontlasting en een mooie glanzende vacht. Bovendien zit een kat die een goed te eten krijgt gewoon veel beter in zijn vel, is attenter en levendiger. Het is het beste om de kat 2 keer per dag eten te geven. Bijkomend voordeel is dat de kat er echt voor zal zorgen rond die tijdstippen thuis te zijn. Je kunt dan eventueel de kat binnen houden of als het nodig is, om bijvoorbeeld medicijnen toe te kunnen dienen.

Ook bij katten is overgewicht ongezond

Overgewicht bij een kat is net zo schadelijk voor de gezondheid als bij een mens. En toch lijdt zo’n 50% van de honden en katten in Nederland aan overgewicht. Gevaarlijk, want daar kleven risico’s aan zoals een slechte conditie, traagheid, hart- en longproblemen, verhoogde kans op suikerziekte, verhoogde kans op blaasproblemen en bot- en gewrichtsproblemen. Zorg dan ook dat je kat geen overgewicht krijgt, met extra beweging en een aangepaste voeding zijn spectaculaire gewichtsverminderingen te bereiken!

Jaarlijkse check up

Je wil natuurlijk het beste voor je geliefde kat. Daarom kun je het beste je kat elk jaar voor een uitgebreide gezondheidscheck-up naar de dierenarts brengen. Want ook voor jouw kat geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Zo’n onderzoek bevat vaste onderdelen, zoals de meest noodzakelijke vaccinaties en algemene controles van belangrijke functies. Kortom, complete zorg: vanaf de eerste wankele stapjes tot en met de verdiende oude dag. Als jouw kat last heeft van jeuk, van kale plekken of extra verhaart, kan dat wijzen op vlooien of andere parasieten. Hoe dan ook, de dierenarts controleert z’n vacht, voelt of er knobbels zijn en checkt de oren en ogen.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe verzorg ik mijn kat het beste?