Hip and happening,  Tips

Hoe wordt koffie gemaakt?

In deze blog gaan we u alles vertellen over het proces dat nodig is om goede, biologische en uiteraard lekkere koffie te creëren. Na het lezen van deze blog bent u helemaal wegwijs in het proces wat wordt doorlopen om van een plant, naar het product in uw kopje te komen.

Oorsprong

De koffieplant werd ontdekt in het oerwoud, waar het is ontdekt in Ethiopië, en vanuit daar de hele wereld over is gegaan dankzij de unieke smaaksensatie en heerlijke aroma’s. De koffieplant groeit het best in landen rondom de Evenaar, en kan de vorm aannemen van een boom, struik of een liaan.

De koffieplant

De koffieplant produceert bessen, die koffiebonen genoemd worden. De 2 bekendste koffiebonen zijn Arabica bonen en Robusta bonen. Een koffieplant heeft ten minste 3 volle groeijaren nodig om zich te kunnen ontwikkelen tot een bruikbare plant, en om voor het eerst te kunnen bloeien.  De afmetingen van de plant zijn afhankelijk van het land en klimaat waar de plant groeit.

Brandingsproces

koffie bonen

Bij de branderij gebruiken ze alleen groene koffiebonen. Deze bonen worden gebrand, waarna ze de welbekende koffiesmaak krijgen. De koffiesmaak is er al wel voor het branden van de boon, maar de smaak en aroma komen pas echt tot hun recht na het branden van de boon. De boon wordt zo snel mogelijk verhit zonder dat de buitenkant verbrand wordt. Het aroma na het branden van de boon geeft de koffie zijn heerlijke smaak, die zo geliefd is. De koffiebonen moeten direct worden afgekoeld na het branden van de boon, om nabranden te voorkomen. Tijden het branden van de koffie worden de suikers gekarameliseerd, waardoor de koffieboon zijn welbekende bruine kleur krijgt. Daarna kan de koffie gedronken worden nadat de koffiebonen gemalen zijn met een koffiemolen.

Tijdens het brandingsproces kunnen er ook fouten gemaakt worden. Worden de bonen te snel verhit, zal de buitenste laag verbrand zijn, terwijl het binnenste van de boon nog rauw (en dus koud) is. De bonen kunnen ook te langzaam gebrand worden. Dit heeft tot gevolg dat de boon gewicht zal verliezen door vochtverlies. Daardoor zal de boon er te dof uitzien, en er zal een groot deel van het aroma verdwijnen. Om meerdere soorten koffie uit te proberen kunt u ook kiezen voor een koffiebonen proefpakket van Koffie-Loods.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe wordt koffie gemaakt?