mooie tuin in de winter
Living

Hoe zorg je voor een mooie tuin in de winter?

Ziet jouw achtertuin er in de winter doods en grauw uit? Bekijk hieronder hoe je geur, kleur en textuur kunt toevoegen om de tuin er deze winter fantastisch uit te laten zien.

Winterbloemen

Niet veel planten bloeien in de winter, maar er zijn er gelukkig wel die wel een welkom kleuraccent geven midden in de winterse grijsheid. De Lenten Rose of Helleborus is verkrijgbaar in verschillende kleuren, variërend van roomwit tot diep bordeaux, terwijl de Iris unguicularis ‘Mary Barnard’ niet alleen een rijke, paarse tint heeft, maar ook heeft groenblijvend blad en een sleutelbloem geur. Winter Cyclamen kunnen de grond bekleden in mooie witte, rozen en seringen. Ook de Campanula (winterklokje) doet het erg goed in de winter en brengt kleur in je tuin!

Winterbloeiende struiken

Winterbloeiende struiken zijn ook een geweldige manier om in de koude maanden bloemen aan de achtertuin toe te voegen. Winterbloeiende jasmijn is een eeuwige favoriet, met zijn delicate gele bloemen die in november en december op stengels worden gedragen. Daphne is een andere struik die in de winter zijn delicate roze bloemen draagt. De Daphne odora heeft het extra voordeel van een heerlijke geur. En wie houdt er niet van om de glanzende groene bladeren en spectaculaire bloemen van de camelia te zien terwijl er sneeuw op de grond ligt?

Vroege voorjaarsbollen

De winter is het seizoen waarin het harde werk dat je steekt in het planten van bollen loont! En velen zullen in de late winter of het vroege voorjaar bloeien om de tuin een langverwachte boost te geven. Het sneeuwklokje verschijnt meestal als eerste in januari, maar andere vroege tuingasten zijn krokussen, fritillaria’s en iris. Plant massaal om er maximaal van te profiteren, en vergeet niet om er een paar in terraspotten te kweken, zodat je ze vanuit de gezelligheid van je huis kunt zien.

Winter bodembedekker

Bodembedekkende planten zijn een geweldige manier om het onkruid onder controle te houden, maar door variëteiten te kiezen die in de winter bloeien, kunnen ze dubbel werk doen door ook wat groen te bieden. Veel soorten tijm zullen ook in de winter doorbloeien, vooral als ze op een beschutte plek worden geplant. Wintergroene Iberis sempervirens heeft niet alleen groen blad in de winter, maar ook een mooie witte bloem in de lente. Europese gember heeft de hele winter glanzende, hartvormige bladeren, terwijl bugleweed prachtige roze, groene en witte bladeren heeft. Vetplanten zijn ook een goede bodembedekker en ze zijn ook gemakkelijk te verzorgen.

Kleurrijke klimmers

Veel klimmers bieden een mooie manier om de interesse gaande te houden in de winter. Verschillende soorten clematis zijn groenblijvend, sommige met kleurrijke bloemen. De Trachelospermum jasminoides, is de hele zomer bedekt met geurende bloemen, terwijl de bladeren in de winter opvallende tinten rood en brons verkleuren. En de oude trouwe Red Ivy, zorgt voor een fantastische show van rode bladeren naarmate de herfst vordert. Klimmers zijn een populaire keuze voor het verfraaien van muren, maar ze zien er ook geweldig uit als ze over een tuin boog worden gekweekt, volg gewoon onze stapsgewijze handleiding om er zelf een te bouwen.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe zorg je voor een mooie tuin in de winter?