hoofdpijn-in-de-zomer
Fashion

Hoofdpijn in de zomer? Dit zijn 6 mogelijke oorzaken

Hitte, veel zonlicht en te weinig water drinken zijn oorzaken van hoofdpijn. Omdat die omstandigheden vaak voorkomen in de zomer, wordt dit ook wel zomerhoofdpijn genoemd. In dit artikel gaan we verder in op de mogelijke oorzaken van hoofdpijn in de zomer en leggen we je uit hoe je dit kunt voorkomen. Zo kan jij zonder zorgen genieten van het mooie weer!

1. Hoofdpijn in de zomer door hitte

Verandering in luchtdruk of hitte kunnen bij mensen hoofdpijn veroorzaken, zeker bij wie daar gevoelig voor is. Bij warmte verwijden de bloedvaten zodat je lichaam de warmte beter kwijt kan. Jammer genoeg zorgt het warme weer soms ook voor hoofdpijn. Aan het weer kan je helaas niets veranderen, maar er zijn wel een aantal dingen die je zelf in de hand hebt. Om je lichaam te ontlasten is het belangrijk om op warme momenten lichamelijke inspanningen te vermijden en zoveel mogelijk koelte op te zoeken. Als je een strandvakantie hebt geboekt is het dus niet verstandig om in de zon te liggen bakken. Maar niet getreurd, ook in de schaduw kan je genieten van het mooie weer!

2. Zomerhoofdpijn door zonlicht

Sommige mensen reageren minder goed op fel zonlicht. Door het intense licht knijpen mensen hun ogen dicht met hoofdpijn als gevolg. Gelukkig kan je dit eenvoudig oplossen door een zonnebril of een hoed te dragen. In de tuin of op vakantie kan een parasol gebruikt worden en in de auto zonneschermen.

3. Hoofdpijn door te weinig drinken

Een volwassene heeft ongeveer 2,8 liter vocht per dag nodig. Een deel hiervan komt uit voeding, de andere 1,5 liter uit drinken. Bij hitte of hevig zweten neemt de vochtbehoefte toe. Als je dan te water weinig drinkt, kan je verschillende klachten ondervinden zoals duizeligheid of donkergekleurde urine. Zomerhoofdpijn is ook één van de gevolgen. Dit is te voorkomen door voldoende te blijven drinken doorheen de dag. Als je het moeilijk vindt om genoeg te drinken, stel dan voor verschillende momenten op een dag een alarm in. Mocht je de smaak van water niet lekker vinden, dan kan je er altijd schijfjes komkommer of takjes munt aan toevoegen. En ook met deze tips drink jij makkelijk 2 liter per dag!

4. Te weinig eten

Warm weer neemt bij sommige mensen de eetlust af. Als je hoofdpijn in de zomer wilt voorkomen is het belangrijk om voldoende te eten, ook als je daar geen zin in hebt. Bij een verminderde eetlust is het een goed idee om fruit en groenten te eten, in combinatie met iets hartigs. Op die manier hou je genoeg zout in je lichaam. Terwijl zout belangrijk is op warme dagen, kan je suikers juist beter laten staan want daar krijg je alleen maar dorst van.

5. Airco

Niets is heerlijker dan na een dag buiten in de hitte verkoeling zoeken in een afgekoelde ruimte. Echter is dit geen goed idee want ook sterke temperatuurverschillen kunnen hoofdpijn veroorzaken. Afkoelen mag zeker, maar zet de airco niet direct volle bak. Door de temperatuur tijdig terug te draaien, kan je een vervelende hoofdpijn in de zomer voorkomen.

6. Verandering in slaapritme

In de zomer is het langer licht en is het ‘s avonds vaak nog warm. Hierdoor ga je misschien later naar bed of slaap je minder goed, met hoofdpijn tot gevolg. Ook als je op vakantie gaat is er vaak een ander slaapritme. Door een vast slaappatroon aan te houden, verklein je de kans op hoofdpijn in de zomer. Als het echt niet lukt om ‘s nachts genoeg te slapen, vul je slaap dan aan met een lekker middagdutje!

Reacties uitgeschakeld voor Hoofdpijn in de zomer? Dit zijn 6 mogelijke oorzaken