Ik heb immateriële schade opgelopen, wat nu?
Betrokken zijn bij een ongeval is iets wat een enorme indruk op iemand kan maken. Als een auto stuk is of een telefoon scherm gebroken, dan is dit natuurlijk erg vervelend. Toch valt dit soort schade weer te repareren, of te vernieuwen. Dat is met immateriële schade niet zo. De term immateriële schade is veel omvattend. Het gaat over de mentale impact die een ongeval kan hebben op een persoon. Dit kan leiden tot psychische of emotionele schade. Omdat je de schade niet kunt zien, is het lastig om een concreet geldbedrag aan de opgelopen schade te koppelen. Een schadevergoeding bij immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Smartengeld kan alleen verkregen worden als de andere partij erkend dat zij verantwoordelijk zijn voor het ongeval.
Immateriële schade
Het vervelende aan immateriële schade is dat het nog tot lang na het ongeval een effect kan hebben op iemand. Gevoelens van schaamte, angst, faalangst, verdriet en eenzaamheid zijn allemaal voorbeelden van gevoelens die een effect kunnen hebben op de mentale gesteldheid van een persoon. Omdat het zo moeilijk is om een gevoel te koppelen aan een geldbedrag zijn er een aantal richtlijnen opgesteld om het claimen van smartengeld zo eerlijk mogelijk te laten verlopen. Eén van die richtlijnen is dat alleen het slachtoffer een vergoeding voor immateriële schade kan claimen. Vaak wordt er bij het oplopen van dit soort schade gesproken over de mate van verminderde levensvreugde. De richtlijnen geven ook aan dat er een duidelijk verband aangetoond moet worden tussen het ongeval en de mate van de verminderde levensvreugde.
Hulp bij indienen claims
Is jou iets overkomen en heb je hulp nodig bij het claimen van een schadevergoeding? JBL&G is een juridisch bureau dat gespecialiseerd is in bijstand en advies bij letselschade. Stuur vrijblijvend een bericht of bel, zo kun jij je richten op een goed herstel.