Ingetrokken tepel: dit kun je eraan laten doen
Een ingetrokken tepel is vervelend. Het ziet er natuurlijk niet zo mooi uit en bovendien kan het soms ook pijnklachten geven. Natuurlijk ga je er eerst mee naar de dokter, zodat ernstige oorzaken uitgesloten kunnen worden. Soms is een ingetrokken tepel namelijk het gevolg van borstkanker. In de meeste gevallen is de ingetrokken tepel onschuldig en dus wordt er niets aan gedaan. Terwijl het toch met een kleine cosmetische ingreep gemakkelijk hersteld kan worden.
Wat is een ingetrokken tepel?
Een ingetrokken tepel ontstaat in veel gevallen spontaan. Het komt door het iets verslappen van het borstweefsel in combinatie met iets te strakke melkgangetjes. Hierdoor kan de borst iets meer gaan hangen, terwijl de tepel op dezelfde positie bijft. De tepel kan plat worden of zelfs helemaal naar binnen trekken. In principe is dit geen medisch probleem en dus wordt de tepel niet op medische basis behandeld. Wel is het voor sommige vrouwen een cosmetisch probleem: een borst met ingetrokken tepel ziet er nu eenmaal minder mooi uit.
Nieuw: het plaatsen van een ringetje
De eerste behandelmethode voor een ingetrokken tepel is vrij eenvoudig, maar zeer specialistisch. Er wordt een klein ringetje in de tepel geplaatst, van medisch staal. Het ringetje wordt op zo’n manier in de tepel geplaatst dat er geen grotere sneden nodig zijn. De wondjes hoeven niet eens gehecht te worden en er ontstaat vrijwel geen litteken. Het ringetje duwt de tepel weer mooi op zijn plaats. Het is niet pijnlijk en wordt soms zelfs als prettig ervaren. Vervolgens kunnen borst en tepel wennen aan de nieuwe stand. Wanneer het ringetje na 6-8 weken verwijderd wordt, blijft de tepel keurig in de nieuwe stand staan. Het is een specialistische ingreep die bij V-Klinieken kan worden uitgevoerd.
Tepelcorrectie via operatie
Het plaatsen van een ringetje is een nieuwe behandelmethode. De ‘gewone’ behandelmethode die vaak wordt toegepast is een kleine operatie. Daarbij wordt de tepel met een incisie geopend en worden de melkvaatjes die naar de tepel lopen losgemaakt. Dat zorgt ervoor dat de tepel niet meer tegengehouden wordt en weer naar buiten gaat staan. Deze methode heeft echter wel een aantal nadelen. Een ervan is dat de ingreep groter is en ook een groter litteken achterlaat. Een ander nadeel is dat het geven van borstvoeding soms problematisch kan zijn of zelfs helemaal onmogelijk wordt. Een ringetje heeft deze nadelen niet.
Na een tepelcorrectie
Een tepelcorrectie is een relatief kleine ingreep. Een ringetje kan geplaatst worden onder lokale verdoving. Een traditionele tepelcorrectie vindt soms plaats onder lokale verdoving, maar ook wel onder narcose. Die operatie is relatief ook iets groter. In principe voelen borst en tepel 1-2 dagen een beetje beurs, waarna het normale gevoel terugkeert. Bij een traditionele operatie worden de hechtingen na een week verwijderd. Daarna duurt het nog enkele maanden voordat het litteken zover mogelijk is weggetrokken, al blijft het altijd iets zichtbaar. Bij het plaatsen van een ringetje, wordt het ringetje na 6-8 weken verwijderd. Hierna sluiten de kleine wondjes zich weer vanzelf en zijn de littekentjes na enkele maanden over het algemeen niet meer zichtbaar. Behandelingen om de huid te verjongen kunnen soms helpen om littekens sneller te laten verdwijnen.
Een tepelcorrectie laat je niet zomaar uitvoeren. Waarschijnlijk vind jij (of je partner) je borst gewoon niet mooi met een ingetrokken tepel. Een ingetrokken tepel kan ook pijnklachten geven of bepaalde bh’s zitten niet comfortabel. Of misschien durf je niet meer te gaan zwemmen of (topless) te zonnebaden. Dat is verleden tijd na een tepelcorrectie. De tepel staat weer pront naar voren en ziet er weer prachtig uit.