kinderleeshoekje inrichting
Hip and happening,  Interior

Inspirerende ideeën voor de inrichting van een kinderleeshoekje

De taalontwikkeling bij kinderen begint al tussen het eerste en het tweede levensjaar. Al snel kent je kindje zo’n twintig woorden. Echt snel gaat het echter vanaf het tweede levensjaar: het aantal woorden dat je dreumes kent, neemt dan op een jaar tijd met zo’n 8.300% toe. Door veel aan je kindje voor te lezen, stimuleer je de taalvaardigheid. Op een bepaald moment zal je kindje ook zelf met het lezen beginnen en dan is een aantrekkelijk en aangenaam boekenhoekje een goed idee. Hieronder vind je alvast de nodige inspiratie.

Aangename en knusse inrichting

Het probleem is dat boekjes lezen door kinderen best wel leuk wordt bevonden, maar natuurlijk ook wel heel vermoeiend is. Zelfs als jullie samen lezen en jij voorleest, is er wel wat concentratie voor nodig. Daarom is het belangrijk om het boekenhoekje zo aantrekkelijk en rustig mogelijk te maken, zonder dat je afleiding en onnodige prikkels introduceert. Daarvoor kies je voor rustige kleuren en de afwezigheid van speelgoed. Wel kan je bijvoorbeeld enkele leesvriendjes in de ruimte plaatsen. Je kindje kan dan elke dag een voorleesknuffel uitkiezen aan wie het verhaaltje wordt voorgelezen. Kindjes hebben veel fantasie en zullen zich al snel in deze rol kunnen vinden.

De juiste verlichting voor het leeshoekje

Het is eveneens belangrijk dat het je kindje zo comfortabel mogelijk wordt gemaakt. Een knus bankje met zachte kussentjes is een goed idee, maar denk ook aan de verlichting. Een leeshoekje is niet de ideale plek voor gedempt licht. Kies bij voorkeur voor natuurlijk daglicht. Wanneer natuurlijk daglicht geen optie is, zal je op een goede leeslamp moeten rekenen. Daarbij moet je het midden houden tussen concentreren en ontspannen. Daarom zijn lampen met een kleurtemperatuur van zo’n 3.500 K een goed idee. Je kan ze onder andere kopen bij Directlampen.

Het is eveneens handig als je het licht kan richten naar waar het nodig is, zodat er geen vervelende schaduwen zijn wanneer jullie dicht bij elkaar aanschuiven. Hiervoor zijn verstelbare wandlampen met schakelaar een goed idee. Leer je kindje dan ook meteen dat na het lezen alles netjes moet worden opgeruimd. Dit betekent dat het boekje weer op de juiste plek terechtkomt en dat het licht opnieuw wordt uitgeschakeld.

Afwisseling en themaboekjes

Kindjes hebben nood aan afwisseling. Daarom doe je er goed aan om af en toe nieuwe boekjes te voorzien. Breng dan ook tijdig een bezoekje aan de bibliotheek. Ook kan je zelf het een en ander doen door niet meteen alle boekjes in het leeshoekje te plaatsen, maar door af en toe andere boekjes in de kijker te zetten. Doe dit wel op een leuke manier en werk bijvoorbeeld met thema’s. Rond de kerstperiode moeten het dus boekjes zijn over de kerstman, zijn rendieren en Wichtelmannen. Je kan dan ook enkele thematische kindertekeningen ophangen die jullie eerder samen hebben gemaakt.

Online prentenboeken

Het kan ook leuk zijn om het niet alleen bij lezen te houden. Je kan bijvoorbeeld kaartjes of posters maken met daarop een QR-code. Wanneer deze code met de tablet wordt ingescand, begint het verhaaltje op YouTube af te spelen. Er zijn talloze prentenboeken met een eigen YouTube-versie, zoals het verhaaltje van ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ of ‘Met opa in het donker’. Hiervoor hoef je overigens niet al te creatief te zijn. Zo heeft meester Martijn de Winter op zijn website honderden QR-codekaarten staan die je gewoon nog even uit de printer moet laten rollen.

Reacties uitgeschakeld voor Inspirerende ideeën voor de inrichting van een kinderleeshoekje