koffie drinken gezond
Health

Is koffie drinken gezond?

Koffie is voor velen van ons het eerste dat we nodig hebben als we wakker worden. Niets zo fijn om rustig de dag te beginnen met een heerlijke bak koffie. Daar is op zich niets verkeerds mee, sterker nog het is een bron aan oxidanten die ook nog eens erg weinig calorieën heeft. Er zit echter ook cafeïne in en dat is niet  per se goed voor je. Het hoeft ook niet slecht te zijn ,als je er maar niet te veel van binnenkrijgt. En dat is vaak het gevoelige punt. Door de gewenning aan de stof, en het fijne moment van dat een bakje koffie kan geven, kun je te veel koffie drinken. Zeker door het vele thuiswerken dat we op het moment met zijn allen doen. Dus voor je weer koffiebonen online gaat bestellen, lees dan even verder om te weten of dit ook gezond voor je is.

De cafeïne limiet

Elk mens heeft zijn eigen ‚cafeïne limiet.’ De ene persoon is wat meer gewend dan de andere en zolang je lichaam niet begint te protesteren, kun je de hoeveelheid langzaam opvoeren. Toch wordt er aangeraden om niet meer dan 6 à 8 kopjes koffie per dag te drinken en van tijd tot tijd een koffie vrije dag te nemen. Op die manier kan je lichaam zich herstellen en weer een gezonde balans vinden. 

Onrustig en slecht focussen

Als je te veel koffie drinkt word je onrustig. Je kunt daarbij last hebben van een zenuwachtig gevoel en je kunt maar moeilijk stil blijven staan. Focussen op één taak blijkt plots veel van je te vergen. Hierdoor kan een multitaskende, onproductieve chaos ontstaan. Nog een kopje koffie om te bekomen? Nee dus. We willen hier maar mee aangeven dat er een patroon kan ontstaan, waar je dus voor moet oppassen.

Steeds meer koffie nodig

Mensen die steeds de opwekkende boost najagen door het drinken van koffie, ondervinden dat ze steeds meer en meer moeten drinken om hetzelfde gevoel te krijgen. Waarna uiteindelijk zelfs de positieve effecten volledig verloren gaan… en het dus slecht voor je wordt.

Drink je koffie om jezelf op te peppen? Dan zit je misschien in een vicieuze cirkel, omdat koffie namelijk je slaappatroon verandert. Je raakt daardoor moeilijk in slaap en je ligt delen van de nacht te woelen. Bij gebrek aan natuurlijke energie die je tijdens een goede nacht slaap genereert, drink je koffie om jezelf op de been te krijgen en te houden. Iets dat je volgende nacht weer zult moeten bekopen met onrustig slaapgedrag. Je ziet waar het fout loopt… zorg dat je niet in die vicieuze cirkel beland.

Reacties uitgeschakeld voor Is koffie drinken gezond?