eetverslaving
Food

Jongeren en eetverslaving

Er bestaan verschillende soorten eetstoornissen- en verslavingen. Men spreekt hierbij ook wel van een ‘eetprobleem’. Een eetstoornis is een psychische aandoening welke niet zo 1, 2, 3 verholpen is: er is sprake van zowel een fysiek als een mentaal probleem, waarbij professionele hulp vaak ingeschakeld moet worden.

Jongeren en eetverslavingen

Onder de mensen die te kampen hebben met een eetverslaving, bevinden zich veel jongeren. Jongeren zijn over het algemeen onzekerder en voelen zich minder stabiel dan een volwassen persoon; hoewel dit uiteraard niet altijd het geval hoeft te zijn. Jongeren met een eetverslaving hebben ook te kampen met psychische problemen, waarbij een verstoord lichaamsbeeld bijna altijd een rol speelt. Zo zijn de jongeren in kwestie er veelvuldig van overtuigd veel te dik te zijn, zelfs wanneer zij in werkelijkheid geen overgewicht hebben. Zij kunnen vervolgens een disbalans in hun eetgedrag krijgen, waarbij onder andere braken en laxeren worden gebruikt om overmatig consumeren te ‘compenseren’.

Verschillende soorten eetverslavingen

Anorexia

Er bestaan verschillende soorten eetverslavingen, waarbij anorexia nervosa, boulimia nervosa en het zogenaamd ‘binge-eating disorder’ onder menigeen bekend zijn. Anorexia nervosa wordt gekenmerkt door het vaak snelle gewichtsverlies dat ‘ongezonde’ proporties aanneemt. Ondergewicht in combinatie met een eetpatroon dat afwijkt van ‘gezond’ of ‘normaal’ is ook kenmerkend voor de eetverslaving anorexia. Vaak gaat deze aandoening gepaard met vreetbuien en vasten, waarvan de twee zich in een snel tempo afwisselen; er wordt gekampt met schuldgevoelens en schaamte, onzekerheid en verdriet. Sommige anorexiapatiënten zullen benoemen zichzelf te willen bestraffen na het (in hun ogen) teveel consumeren van voedsel. De meeste klachten ontstaan bij mensen tussen de 14 en 18 jaar oud.

Boulimia

Boulimia lijkt ogenschijnlijk veel op anorexia, maar verschilt hiermee in de vorm van ongecontroleerde eetbuien. De persoon in kwestie hoeft niet per se te maken te hebben met (extreem) ondergewicht, en kan een ‘gezond’ lichaamsgewicht hebben. Toch is er sprake van ongecontroleerd eetgedrag waarbij op ‘zwakke’ momenten gigantische hoeveelheden voedsel kan worden gegeten.

Binge-eating disorder

Het ‘binge-eating disorder’ of ook wel ‘eetbuistoornis’ genoemd, is een eetstoornis die niet constant aanwezig lijkt te zijn. Bij deze eetverslaving gebeurt het dat de jongere in kwestie zich in specifieke periodes aan grote hoeveelheden voedsel: eetbuien die niet worden ‘gecompenseerd’, waardoor vaak snel overgewicht ontstaat. Net zoals in het geval van de bovengenoemde eetstoornissen gaat deze verslaving gepaard met emotionele stemmingswisselingen, hormoonschommelingen en sombere, stressvolle periodes.

Zoek hulp

Maak je je zorgen om je eigen eetpatroon of om een derde persoon en zijn of haar eetgedrag? Wacht niet te lang en schakel de hulp in van een professional. Deze persoon is vertrouwd in de patronen gekoppeld aan eetstoornissen- en verslavingen en neemt de tijd om de wortel van het probleem van de eetstoornis op te speuren. Samen loop je terug langs de weg die je in eerste instantie in deze verstrengeling heeft gebracht, om de kern van jouw probleem te vinden en helen. Wil je graag een intake plannen of word je liever eerst even teruggemaild? Neem contact met ons op, en kijk voor meer informatie op Trubendorffer.nl. Je bent niet alleen!

Reacties uitgeschakeld voor Jongeren en eetverslaving