woning met app bedienen
Living

Jouw woning met een app bedienen dankzij slimme technologieën

Steve Jobs, mede-oprichter van Apple, sprak ooit de legendarische woorden “there’s an app for that”. Eigenlijk klopte die uitspraak destijds niet echt, toen waren er nog zeker een aantal toepassingen waar nog geen app voor bestond. Nu zijn er misschien wel teveel apps, en zie je door de bomen het bos niet meer. Is het eigenlijk mogelijk om jouw huis te bedienen met één app? En betekent dit automatisch dat je vastzit aan één merk of protocol? Met deze slimme technologieën is het mogelijk om iedere woning te bedienen met een app.

Welke systemen zijn er eigenlijk?

Er zijn ondertussen honderden merken die hardware of software maken om een smart home in te richten. Zo is er RTS en io homecontrol dat door Somfy ondersteund wordt, of Klik-Aan-Klik-Uit dat een netwerk vormt tussen apparaten onderling. Sommige van deze protocollen werken samen, andere niet. Dit geldt niet alleen voor de apparaten maar ook zeker voor de software die de hardware moet aansturen. Zo is er Google Home en Apple HomeKit met zowel overlappende als unieke mogelijkheden, Amazon heeft weer het Alexa ecosysteem van apparaten en apps. Dan zijn er nog de budget producten zoals Action, HEMA en bouwmarkten deze leveren die vaak op basis van het Tuya protocol werken. Kortom, smart home lijkt een standaard te zijn maar dit is het niet. Tenzij je direct vast wilt zitten in één ecosysteem kun je beter even goed de opties overwegen voordat je een beslissing neemt.

Bridge tussen je router en smart home apparaten

Eigenlijk kun je niet spreken van één smart home toestel, het is de interactie tussen toepassingen en producten die zorgt voor een ‘slim’ systeem. Een smart light van Hue is leuk maar beperkt, in combinatie met een Somfy elektrisch gordijn wordt het al een stuk interessanter. Google Nest Home is een voorbeeld van een ‘bridge’, TaHoma is een soortgelijk systeem maar dan van Somfy. Die laatste werkt overigens ook met Google Assistent en HomeKit én biedt ondersteuning voor Alexa, wat koppelingen maken eenvoudiger maakt. Zo is het bekend dat Google en Apple elkaar vaak tegenwerken. Het heeft tot eind 2020 geduurd voordat Apple Music nummers naar een Google Nest luidspreker gestuurd konden worden. Is een standaard WiFi router al voldoende? Voor enkele slimme apparaten wel, maar voor een serieuze smart home biedt een ‘centraal brein’ echt wel voordeel. Je kunt dan (de meeste) slimme apparaten beheren vanuit dezelfde applicatie, daar zijn standaard routers niet voor ontworpen.

Sensoren die gekoppeld zijn aan het centrale brein

Er is meer van belang dan apparaten en apps. Je kunt veel draadloos met elkaar verbinden, maar je hebt ook digitale voelsprieten nodig om echt met huisautomatisering aan de slag te gaan. Hoe zou je anders smart lights inschakelen? Door Siri te vragen om de lampen aan te zetten? Dat is nog steeds een handmatige handeling, al werkt het met je stem en niet letterlijk je hand. Automatisering vereist ogen en oren in je woning, dit noemen we sensoren. Denk aan een lamp bij de voordeur die even inschakelt wanneer er iemand voor de deur staat. Hier zit waarschijnlijk een PIR sensor ingebouwd die warmte van een persoon kan registreren. Bij detectie wordt de lamp ingeschakeld, zonder de sensor zou die lamp niets doen. Het is niet altijd nodig om een apparaat met ingebouwde sensor aan te schaffen, er zijn namelijk ook losse sensoren. Je kunt bijvoorbeeld een lichtsensor kopen of een windsensor, terwijl een onderbreking sensor je inbrekers laat detecteren of doorgeeft wanneer jouw kinderen thuiskomen. De sensor detecteert, je bepaalt zelf welke vervolgacties moeten plaatsvinden en op welke wijze. Dit verloopt allemaal via hetzelfde centrale brein.

Wat kun je eigenlijk met smart home?

Huisautomatisering gaat niet automatisch, je zult de eerste configuratie toch echt zelf moeten uitvoeren of laten doen door een expert. Als je zelf begint werk dan vanaf de basis met bijvoorbeeld een bridge en een app, bouw vervolgens verder op. Kies voor toepassingen die direct van invloed zijn op jouw leven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • IP bewakingscamera’s voor buiten om de omgeving in de gaten te houden.
  • IP camera’s voor binnen om gezinsleden of huisdieren veilig te stellen.
  • Smart lights zoals Philips Hue waarmee je controle kunt uitoefenen op de verlichting in huis.
  • Luidsprekers zoals de Sonos One die niet alleen goed klinken maar ook luisteren naar gesproken commando’s en zoekopdrachten.
  • Een slimme thermostaat, zoals Honeywell deze maakt. Met mogelijk ook radiator kranen van Danfoss zodat je in iedere ruimte de juiste temperatuur kunt laten instellen met een minimum aan energieverbruik.
  • Elektrisch bedienbare gordijnen zoals de PoweredBlinds die je kunt automatiseren, waarvoor je niet eens thuis hoeft te zijn om ze te bedienen.

Begin bij de basis en bouw je eigen, persoonlijke smart home naar jouw voorkeuren en wensen. Begin met een app, eindig met een zelfstandige woning die precies doet wat jij wilt.

Reacties uitgeschakeld voor Jouw woning met een app bedienen dankzij slimme technologieën