badkamertegels
Living

Kiezen van badkamertegels

In de badkamer kom je met name keramische tegels tegen. Ze zijn eenvoudig schoon te maken, waterdicht en te verkrijgen in diverse formaten en stijlen. In dit artikel vertel ik je meer over badkamertegels zodat jij de beste keuze kan maken.

Kwaliteit van de badkamertegels

Aan de hand van cijfers kan je zien of een tegel geschikt is voor de badkamer. Tegels krijgen deze cijfers van diverse normeringen.

Slipweerstand

De badkamer is een vochtige ruimte en daarom wil je graag tegels met slipweerstand. Dit wordt bepaald aan de hand van slijtage- en vuilweerstand en oppervlakteruwheid. Daarnaast kan ook het formaat en de voegen invloed hebben of het glad is. Er zijn twee soorten metingen voor de slipweerstand. Eén met schoeisel, deze wordt aangeduid met een letter R en een getal tussen de 9 en 13. Bijvoorbeeld een R10. Hoe hoger, hoe beter en dus minder kans op uitglijden.

De tweede meting is voor blootsvoets lopen en is dus relevant voor de badkamer. Hierbij hanteert men de NEN-EN 13451-1 normering. Deze wordt uitgedrukt in de letters A, B of C. Tegels met B en C zijn goed genoeg voor de badkamer.

Verschil tussen eerste en tweede keus tegels

Kleuren en afmetingen van tegels zijn nooit perfect. Ook niet met de nieuwste technologieën. Op basis van deze verschillen worden tegels verdeeld over 2 partijen namelijk eerste en tweede keus. Eerste keus tegels hebben een betere kwaliteit met een minimale afwijking in kleur en afmeting. Tweede keus tegels kunnen nog altijd goed zijn afhankelijk van de producent. Soms zijn tweede keus tegels van hele slechte kwaliteit en ondervindt je veel hinder bij het plaatsen.

Wanneer je een badkamerwinkel binnenstapt om tegels te kopen vraag dan naar badkamertegels met een B of C normering van eerste keus. Heb je minder budget dan kan je gaan voor tweede keus.

Diverse formaten badkamertegels

Betreft tegel afmetingen is er heel veel keuze. Welke keuze je maakt hangt geheel af van wat jij mooi vindt. Het formaat van de tegels heeft veel invloed op het eindresultaat. Denk hier dus goed over na. Je moet rekening houden met een aantal punten zoals:

Kleinere tegels

  • Kies je voor mozaïek tegels dan kost het meer tijd om te voegen.
  • Meer voegen zijn nodig waardoor de kosten kunnen toenemen.
  • Mocht een wand niet waterpas staan dan zie je dat sneller door de voeglijnen.

Grotere tegels

  • Bepalen waar de voeglijnen komen heeft meer aandacht nodig.
  • Minder voegen waardoor voegkosten meevallen.
  • Meer snijwerk en afval.

Je hoeft niet te kiezen voor één formaat. We zien steeds vaker dat formaten worden gecombineerd. Dit kan een bepaalde sfeer creëren en het is makkelijker om de badkamer te tegelen.

Reacties uitgeschakeld voor Kiezen van badkamertegels