koolhydraatarm eten
Health

Koolhydraatarm eten, waarom zou je daaraan beginnen? 

Bloemkoolrijst en courgette-spaghetti zie je beslist regelmatig in de supermarkt liggen. Als jij geen koolhydraatarm dieet volgt, zal je dat echter hoogstens een keer uit nieuwsgierigheid proberen. Zaken als rijst, pasta, brood en aardappels horen immers in een gevarieerde en gezonde voeding. Inderdaad heeft ons lichaam ook koolhydraten nodig en voedingsmiddelen met koolhydraten staan dan bij iedere maaltijd ook wel op het menu. Maar wat zijn koolhydraten nu precies, waarom hebben ze nodig en is het verstandig om te minderen met koolhydraten? 

Wat zijn koolhydraten eigenlijk 

Aan de ene kant is onze spijsvertering een bijzonder complex systeem maar aan de andere kant ook weer erg simpel. Het menselijk lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen werken en zuurstof om die brandstof om te kunnen zetten in energie. Koolhydraten zijn in principes allemaal suikers die eenvoudig kunnen worden omgezet in energie. De boterham met jam van het ontbijt wordt snel veranderd in suiker en verhoogt daarmee de bloedsuikerspiegel. Er is genoeg energie beschikbaar om de spieren aan de slag te zetten. Wordt de suiker niet tijdig gebruikt, kan deze in het lichaam omgezet worden in vet om later te gebruiken. Als echter de bloedsuikerspiegel lager is, komt er weer een signaal waardoor je trek krijgt. Waarschijnlijk ken je het gevoel wel dat je na een maaltijd vol koolhydraten  een paar uur later alweer trek krijgt en dat maar oplost door een snack te nemen die weer vol koolhydraten zit (bijvoorbeeld een candybar of koekjes).

Wat eet je als je voor koolhydraatarm gaat?

Het is bijna vanzelfsprekend dat je boodschappenmandje gevuld wordt met zaken als brood, aardappelen, rijst en pasta. Als je gaat minderen met deze producten, wat komt er dan voor in de plaats? In ieder geval zal je bij een koolhydraatarm dieet leren hoeveel opties er zijn om deze voedingsmiddelen te gaan vervangen door groenten. Maar uiteraard is groente niet het enige wat op je menu komt te staan. In vlees, vis, eieren en peulvruchten zitten veel eiwitten. Deze voedingsmiddelen bevatten bouwstoffen voor het lichaam en zijn daarom ook onmisbaar. Ook deze meer complexe stoffen worden echter omgezet in energie. 

Dat gaat minder snel dan bij koolhydraten en ook meer geleidelijk. Het bloedsuiker in het bloed varieert daardoor minder. Dat betekent dat jij gemiddeld langere tijd meer energie hebt (bloedsuiker) en ook minder vaak trek. Overigens geldt voor een koolhydraatarm dieet, net als bij ieder ander dieet, dat je minder calorieën binnen moet krijgen dan je verbruikt. Dat houdt niet in dat je minder moet gaan eten. Door het aandeel groente op te voeren, kan je zelfs meer eten dan je voorheen deed, mits je oppast met de hoeveelheid koolhydraten en ook met de eiwitten niet overdrijft.

Tip voor een koolhydraatarm dieet 

Als je wilt afvallen met een koolhydraatarm dieet, is het verstandig om de balans goed te krijgen tussen producten met koolhydraten en voedingsstoffen die daar weinig van bevatten. Er zijn menu’s verkrijgbaar die volledig gebalanceerd zijn en waarmee je zeker weet dat je een gevarieerde en gezonde voeding binnen krijgt. Een goede optie om eens te proberen.

Reacties uitgeschakeld voor Koolhydraatarm eten, waarom zou je daaraan beginnen?