kruiden voor buiten
Food,  Tips

Kruiden die je buiten kunt kweken

 Heb je in je tuin een leuke moestuin en eet jij groenten uit eigen tuin? Heb je dan al eens als aanvulling op je moestuin aan een kruidentuin gedacht? En natuurlijk hoef je daar ook geen moestuin voor te hebben, enkel een kruidentuin kan ook. Met een kruidentuin oogst jij je eigen kruiden en kun je daarmee de smaak van jouw gerechten bepalen. Kruidentuintjes zijn vooral bekend van de kleine binnenkasjes of plantjes op de vensterbank in je keuken. Maar er zijn genoeg kruiden die je buiten kunt kweken. Houd er alleen rekening mee dat de meeste kruiden voor buiten niet winterhard zijn en je ze dus één seizoen kunt gebruiken. We noemen hier de meest bekende kruiden die je buiten kunt laten groeien. 

Basilicum

Basilicumplanten zijn kruiden voor buiten in de vorm van een vaste plant die zo’n 45 centimeter groot wordt. Er zitten grote bladeren aan met gekartelde randen. De bladeren geven een sterke maar lekkere geur af en de bladeren worden vooral gebruikt in Italiaanse gerechten in combinatie met tomaten. Basilicum kun je kweken in de maanden mei tot en met juli. Na ongeveer 14 dagen zullen de zaadjes ontkiemen en na 90 dagen kun je oogsten. De oogsttijd van basilicum start in de maand juni en eindigt in oktober. 

Peterselie

Peterselie is ook één van de bekendere soorten kruiden die je buiten kunt kweken. Ook zijn de bladeren in gerechten te gebruiken en geven de gerechten een frisse smaak. De peterselieplant wordt zo’n 20 tot 60 centimeter groot en moet in een vochtige grond gezet worden. Peterseliezaadjes kun je zaaien in de maanden april tot en met juli. Ze hebben wat langer de tijd nodig om te ontkiemen, zo’n 30 dagen. Vanaf mei tot de maand oktober kun je peterselie oogsten. 

Citroengras

kruiden die je buiten kunt kweken

Ben je een liefhebber van de Aziatische keuken? Dan zul je ongetwijfeld weten dat hier vaak citroengras gebruikt wordt. De bladeren kun je niet rauw eten, maar worden met de gerechten meegekookt en geven een frisse en citroenachtige smaak. Indische Nederlanders noemen het kruid sereh. Citroengras kan gezaaid worden in de periode april tot en met augustus. De maanden juli tot en met oktober zijn de oogstmaanden van dit kruid. 

Kamille

Kamille is een kruid die niet zozeer voor gerechten gebruikt wordt, maar waarvan de bladeren gedronken worden om medische redenen. De olie die in de bladeren aanwezig zijn hebben een ontstekingsremmende werking. Dikwijls wordt kamille gebruikt voor thee of voor een zalfje. De plant verspreidt een vrij sterke geur en in de maanden mei tot september bloeit de plant met witte bloemen. Kamille kan van mei tot en met juli worden gezaaid. Tot september heb je dan de tijd om te oogsten. 

Tijm

Tijm behoort ook tot één van de bekendste Nederlandse kruiden die je buiten kunt laten groeien. Tijm wordt zo’n 30 centimeter groot en hebben een behoorlijke aromatische geur. Tijm kan gebruikt worden in thee, maar de aroma doet het ook goed in vlees- en visgerechten. Tijm zaai je van mei tot juli en in de maanden juni tot en met september kun je oogsten.

Reacties uitgeschakeld voor Kruiden die je buiten kunt kweken