doorkijkhaard
Interior

Laat je inspireren door de mogelijkheden van een doorkijkhaard

Door de coronacrisis en het thuiswerken is heel Nederland aan het klussen geslagen. Een groter bankstel, ander vloerkleed en nieuw kleurtje op de muur: alles om het huis weer als nieuw te laten voelen. Toch blijft het lastig om écht een uniek en persoonlijk interieur te realiseren. We baseren onze keuzes toch vaak op wat we lezen in woonmagazines en zien bij woonprogramma’s. Veel woonwinkels tonen ook dezelfde collectie meubels omdat dat nou eenmaal de laatste trend is. 

Zonde, want er zijn zoveel manier om je huis eigen en uniek te maken. Je moet alleen wel geïnspireerd raken! Daarom behandelen we vandaag een nieuw fenomeen waar de bladen nog niet vol mee staan, maar wat zeker een verrijking kan zijn voor jouw interieur: de doorkijkhaard. Dit is een inbouwhaard waar je doorheen kunt kijken. Klinkt goed he? We hebben de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet. Hopelijk raak je geïnspireerd om ook jouw woning te verrijken met een dergelijke eyecatcher. 

Het idee achter een doorkijkhaard

We kennen allemaal wel de standaard wandhaarden. Deze plaats je in of tegen de muur, en zijn doorgaans vanaf één zijde te bekijken. Prima natuurlijk, maar niet altijd even origineel. Een doorkijkhaard plaats je altijd in een vrijstaande wand of kast. Deze muur moet dus deels midden in de ruimte staan. Hierdoor fungeert het geheel als een soort roomdivider. 

Deze scheiding is meet name interessant voor grotere woningen. Het nadeel van een grote kamer die strak afgewerkt is, is dat het wel eens ongezellig kan aanvoelen. Mensen houden immers van geborgenheid en zoeken graag een knus hoekje op. Door een wand met doorkijkhaard te plaatsen, verklein je de ruimte optisch, terwijl je nog steeds het ruimtelijke gevoel van een grote kamer hebt. Je voelt je geborgen, maar ziet nog steeds het andere deel van de ruimte door de haard heen. 

Heb je kinderen? Dan is dit helemaal ideaal. De kinderen kunnen lekker gaan spelen terwijl jij nog natafelt met vrienden. Jullie hebben beide een eigen deel met privacy, maar dankzij de doorkijkhaard kun je de kids toch in de gaten houden. Slim he?

Soorten doorkijkhaarden

Voor een doorkijkhaard worden eigenlijk altijd afvoerloze haarden gebruikt. Dit omdat de wandjes waarin ze geplaatst worden meestal willekeurig geplaatste gipsmuren zijn. Hierdoor kan de haard dus geen rookkanaal bevatten, waardoor houtkachels afvallen. Er blijven daardoor grofweg nog twee categorieën over: elektrische haarden en bio-ethanol haarden. 

Elektrische haarden werken op stroom. Zorg voor een stopcontact aan de binnenzijde van de haard zodat je het geheel netjes kunt wegwerken. Elektrische doorkijkhaarden zijn in elk type wand wel te plaatsen en daarmee eigenlijk altijd een goede keuze. Je hebt kleine modelletjes maar ook haarden van een paar meter lang.

Als je liever naar echt vuur kijkt kun je kiezen voor een bio-ethanol haard. Ook deze haarden hebben geen afvoer nodig en zijn eenvoudig in te bouwen. Omdat hier wel echte vlammen bij ontstaan moet je wel rekening houden met de brandveiligheid van de wand zelf. Zorg voor voldoende afstand boven de haard en brandwerend materiaal. Dankzij de echte vlammen zal dit wel een absolute blikvanger worden in je huis!

Reacties uitgeschakeld voor Laat je inspireren door de mogelijkheden van een doorkijkhaard