tips tegen migraine
Health

Last van migraine? 5 tips tegen migraine

Migraine is een hoofdpijn die zeer intens en ziekmakend kan zijn. Het komt vaak voor en komt meer voor bij vrouwen dan mannen. De belangrijkste symptomen van migraine zijn ernstige en stekende hoofdpijn, problemen met het zicht, misselijkheid en braken. De oorzaak is nog niet bekend, maar er bestaan wel een aantal trucjes die kunnen helpen tegen migraine. Deze tips helpen om migraine te voorkomen en aanvallen te verminderen. Heb jij regelmatig last van migraine? Of ken je iemand die hieronder lijdt? Lees hier vijf tips tegen migraine. Ze zullen wellicht geen wonderen doen, maar we gaan ervan uit dat alle tips welkom zijn!

1. Tips tegen migraine: eet evenwichtig en sla geen maaltijden over

Eén van de tips tegen migraine is om je voedingspatroon eens te bekijken. Zo kan bijvoorbeeld honger een migraine aanval veroorzaken. Daarom sla je beter geen maaltijden over. Langs de andere kant is het ook mogelijk dat bepaalde voeding een aanval in de hand werkt. Denk aan alcohol, koffie, chocolade, noten, gefermenteerde kazen, yoghurts en koude voedingsmiddelen zoals ijs. Vermijd ook vet en suikerrijk eten en zorg dat je voldoende water drinkt. Met deze tips drink jij makkelijk 2 liter water per dag!

2. Migraine voorkomen: respecteer je slaappatroon

Ook je slaappatroon speelt een belangrijke rol bij migraine. Je kunt migraine voorkomen door een regelmatig slaapritme aan te houden en op tijd naar bed te gaan als je moe bent. Vermijd ook dat je een paar dagen na elkaar uitslaapt en zo je patroon weer verschuift. Als je migraine ervoor zorgt dat je niet goed kunt slapen, raadpleeg je best een arts die je behandeling voor migraine kan aanpassen in plaats van naar slaapmiddelen te grijpen. Hetzelfde geldt wanneer je slapeloosheid zorgt voor migraine. Praat er ook in dit geval over met je arts zodat hij een betere behandeling kan aanraden.

3. Migraine verminderen: sport regelmatig

Sporten zorgt ervoor dat je je kunt inspannen én ontspannen. Voldoende beweging maakt deel uit van een gezonde levensstijl. Daarnaast helpt het goed tegen stress, wat er ook voor kan zorgen dat je migraine aanvallen krijgt. Regelmatig sporten helpt de frequentie, intensiteit en duur van een migraine aanvallen verminderen. Heb je geen zin om te gaan hardlopen of fitnessen? Iedere dag een flinke wandeling maken is ook een goede vorm van bewegen. Je kunt natuurlijk ook beginnen met yoga. Dat werkt nog eens ontspannend ook!

4. Neem de tijd om te ontspannen

Als we denken aan tips tegen migraine, dan hoort ontspanning daar zeker bij. We leven in een drukke maatschappij waarin veel van ons wordt verwacht. Werk, huishouden, kinderen en sociale verplichtingen leveren veel stress op. Daarom is het ontzettend belangrijk om regelmatig te ontspannen. Heb je er geen tijd voor? Maak er dan tijd voor vrij in je agenda! Of het nu is door middel van sporten, mediteren, een boek lezen of het nemen van een ontspannende douche. Er is vast wel een activiteit die je goed doet en die ervoor zorgt dat je je even kunt afsluiten van de dagelijkse stress.

5. Houd een dagboek bij van de migraine aanvallen

Tenslotte kan het bijhouden van een dagboek helpen om migraine te voorkomen en/of verminderen. Schrijf een aantal weken precies op wanneer je migraine opkomt, waar je de pijn voelt en hoe erg de pijn is. Maar ook hoe lang de migraine aanval duurt en welke andere klachten je ervaart (bijvoorbeeld misselijkheid, niet kunnen lopen of werken enzoverder). Noteer ook hoe je je voelt. Misschien ervaar je veel stress of voel je je overbelast. Neem je dagboek mee naar een gespecialiseerde arts. Hij of zij kan je helpen om eventuele patronen te herkennen of te doorbreken. Als je weet wanneer de migraine aanvallen precies opkomen, is het ook makkelijker om ze te voorkomen.

Als je onze tips opvolgt, zou je normaal gezien een vermindering van de migraine klachten moeten ervaren. Laat je echter door een arts controleren als de aanvallen frequent, aanhoudend of echt ziekmakend zijn. Er kunnen namelijk verschillende problemen aan de basis kunnen liggen zoals bloeddrukproblemen. Een gespecialiseerd arts kan je dan het beste helpen!

Reacties uitgeschakeld voor Last van migraine? 5 tips tegen migraine