Lekker en gezond! 4 manieren om havermout te eten
Havermout klinkt voor veel mensen niet als een aantrekkelijk ontbijtje. Sommigen denken gelijk aan een droge pap en blijven liever bij hun boterham met pindakaas. Ik kende het ontbijtje voorheen alleen van mijn oma. Toen noemde ik het Brinta en deed het me vooral denken aan verregend karton. Jarenlang liet ik dit gezonde granenontbijt dus liever links liggen. Blijkbaar heeft mijn moeder mij niet voor niks geleerd een boek niet van de buitenkant te beoordelen. Blijkt warempel dat havermout super veelzijdig en lekker is! Al die verloren jaren! Lees snel verder hoe je havermout omtovert tot jouw nieuwe, favoriete ontbijtje.
Warme Appeltaart Oats
De meest klassieke manier is om de havermout op te warmen met melk. Zo ontstaat er een dikke pap, misschien wel precies waar jouw nekharen van overeind gaan staan. Geen zorgen, met een paar extra ingrediënten kan je de havermout omtoveren tot een heerlijk ontbijt! Bijvoorbeeld met kaneel en warme appels. Gezonde appeltaart voor ontbijt, we like! Je kan de havermout ook opwarmen wat water of plantaardige melk. De mogelijkheden zijn eindeloos, net zoals de recepten op internet. Probeer verschillende combinaties uit en voor je het weet wil je nooit meer anders!
Overnight Oats
Als je niet zo’n fan bent van een warm ontbijt, is er nog geen man overboord. Je kan ook overnight oats maken. Hiervoor maak je de havermout ’s avonds klaar en laat je het een nachtje in de koelkast staan. ’S Ochtend hoef je alleen nog wat toppings toe te voegen en voilà! Jouw gezonde ontbijtje is geboren.
Kleurrijke Smoothiebowl
Hipper dan hip is de smoothiebowl. Mix fruit, havermout en iets van vocht in de blender. Doe dit in een kom en besprenkel dit met allerlei toppings naar keuzen. Denk aan fruit, noten, zaden, kokosschaafsel, pindakaas of superfoods. Hoe meer, hoe beter! Smoothiebowls smaken als een toetje en het is ook nog een verantwoord begin van je dag. Niet geheel onbelangrijk: ze zijn ook nog eens super instagramwaardig. Win-win! Wij wisten niet dat deze loophole bestond, maar nu laten we de smoothiebowl nooit meer gaan!
Zelfgemaakte havermoutrepen
De havermoutrepen uit de supermarkt zullen we je nooit aanraden, want deze zitten boordevol suiker. Maar je kan ze wel makkelijk zelf maken! Vervang het suiker voor een gezonder alternatief met meer voedingswaarden, zoals een dadel. Of besprenkel de reep met 100% pindakaas of pure chocolade. De zelfgemaakte havermoutreep is een perfect ontbijtje on the go! Zeer geschikt voor degenen onder ons die elke morgen nét iets te lang snoozen.