voorjaarsschoonmaak
Living

Lente in je bol? Tijd voor een voorjaarsschoonmaak! Lees hier hoe je dat aanpakt

Voorjaarsschoonmaak

Een halve eeuw geleden was het doodnormaal, maar vandaag de dag wordt deze traditie steeds minder. De voorjaarsschoonmaak werd gedaan aan het einde van januari, wanneer de lente, het voorjaar, in zicht kwam. Alle kamers werden grondig gereinigd en opgeruimd. Dat deze traditie steeds minder wordt gehouden, wil niet zeggen dat hij niet goed is. In dit artikel volgen wat tips en tricks voor het doen van een voorjaarsschoonmaak.

In etappes

Doe niet teveel tegelijk, behandel kamer voor kamer. Wanneer je in alle kamers tegelijk begint, raak je het overzicht kwijt tijdens de voorjaarsschoonmaak.

– keuken
Begin met het opruimen van alle vuile afwas en vieze doeken. Daar na begin je met het reinigen van de apparaten. Dit is typisch een klusje wat je bij een grote schoonmaak, zoals de voorjaarsschoonmaak doet.
magnetron: zet 1 liter water met een paar schijfjes citroen in de magnetron en zet die voor 5 minuten aan. Op deze manier wordt je magnetron gereinigd.
oven: Roer een paar lepels water en een paar lepels soda door elkaar en smeer dit aan de binnenkant van je oven. Laat dit 30 minuten trekken en maak het daarna schoon met een spons.
waterkoker: Doe een mengsel van water en azijn in de waterkoker en laat het koken. Laat het mengsel een half uur in de waterkoker en spoel hem daarna om.
diepvries: Haal alles uit de diepvries en laat het langzaam ontdooien. Reinig de diepvries met een mengsel van water en azijn.

– Slaapkamer, werkkamer, leefkamer
Ruim alles op. Stofzuig onder de banken, stoelen, kasten en tafels. Dweil de oppervlakte als dit kan en zet een eventuele houten vloer in de was. Zorg dat alle meubels van zijn plek zijn geweest, zodat je alle hoekjes en kieren kunt reinigen. Was de gordijnen en je beddengoed en klop je matras goed uit. Zoek ook je kledingkast uit. Alles wat je niet meer draagt of van plan bent te dragen kun je schenken aan een naaste familielid of het Leger des Heils.

– badkamer
Ook de badkamer verdient bij deze grote schoonmaak een goede beurt. Zorg dat je de badkamer eerst goed opruimt. Haal alle flessen van de planken, zodat je ze goed kunt reinigen. Reinig alles waar kalk aan kan zitten met een anti-kalkspray. De rest maak je schoon met een mengsel van azijn, allesreiniger, water en citroensap.

Tot slot moeten de ramen nog gelapt worden bij deze grote schoonmaak. Kies hier, als het kan, een heerlijk zonnige dag voor uit, zodat je er ook nog van kunt genieten. Kijk alle kastjes nog eens goed na, of er geen overbodige spullen in staan. Als je glazen hebt die je al een jaar niet gewassen hebt, moet je deze weer een keer goed afwassen tegen de bacteriën.

Kortom, na een week heb je weer een heerlijk fris huis na een grote schoonmaak!

Reacties uitgeschakeld voor Lente in je bol? Tijd voor een voorjaarsschoonmaak! Lees hier hoe je dat aanpakt