luchtvochtigheidmeter
Living

Luchtvochtigheid, wat je daarover moet weten!

Gewoonlijk merken we er maar weinig van: de luchtvochtigheid binnenshuis. Toch zijn de juiste waarden belangrijk voor onze gezondheid en onze spullen. Het luchtvochtigheidspercentage, of de relatieve luchtvochtigheid, is een verhouding die aangeeft hoeveel waterdamp de lucht bevat ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht kan bevatten. De hoeveelheid vocht die de lucht kan bevatten is afhankelijk van bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtdruk. Binnenshuis ligt de optimale luchtvochtigheid rond de 50%. Boven de 60% is de lucht te vochtig en onder de 40% te droog. Je kan de luchtvochtigheid eenvoudig meten door een hygrometer te gebruiken. Deze zijn tegenwoordig bijna allemaal digitaal.

Te hoge luchtvochtigheid

Als de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kan het woonklimaat ongezond worden. In de winter kan het bijvoorbeeld voorkomen dat er vanwege de grote temperatuurverschillen rond de ramen in huis een luchtvochtigheidspercentage van rond de 100% ontstaat. Deze lucht condenseert dan op de ramen wat voor beslagen ramen en natte plekken zorgt. Als de luchtvochtigheid in huis constant te hoog is, kunnen schimmels zich gaan vormen die maar moeilijk te bestrijden zijn. Schimmels die ziekmakers zijn, gedijen veel beter in een vochtige omgeving en dat geldt evenzeer voor een aantal bacteriën en virussen. Te veel vocht in de lucht is ook niet goed voor de materialen die we veel in huis toepassen. Hout dat onvoldoende is beschermd, kan gaan rotten, metaal kent roestvorming en ook textiel heeft te lijden onder vocht. 

Maatregelen

Luchtvochtigheid in huis kan je beïnvloeden door een aantal simpele maatregelen te nemen.

  • Voorkom stilstaand water in huis, dus geen wasbakken met water of schoteltjes vol water onder de planten.
  • Droog de was bij voorkeur niet in huis. Het drogen van een gemiddelde was kan de luchtvochtigheid met procenten omhoog brengen 
  • Regelmatig luchten. Luchtvochtigheid is relatief en de lucht buiten is vaak koeler en bevat daarom vaak minder vocht.

Te lage luchtvochtigheid 

Als de luchtvochtigheid onder de 40% komt, gaat ook dit ten koste van je gezondheid en het interieur. Alhoewel in de winter condens op de ramen kan ontstaan door temperatuurverschillen is de luchtvochtigheid in de meeste huizen ’s winters veel te laag. Dit komt doordat de lucht in de winter door de geringe temperaturen van nature al minder vocht bevat. Daarnaast droogt de lucht binnenshuis sneller op door het verwarmen van onze woningen. In het bijzondere nieuwbouwwoningen met WTW-installaties (warmte-terugwininstallaties) hebben hier veel last van. De droge lucht zorgt voor irritatie van de slijmvliezen (droge neus), droge ogen, verhoogde kans op hoofdpijn, verminderde concentratie, en zelfs vaker elektrostatische schokken van de verschillende materialen in huis. Een te lage luchtvochtigheid is niet alleen nadelig voor de gezondheid, ook houten vloeren, meubels en instrumenten hebben te lijden onder een te lage luchtvochtigheid. Door de afwezigheid van vocht in de lucht drogen deze houten objecten uit en kunnen ze gaan kromtrekken en scheuren. Maar niet alleen houten objecten lijden onder een te lage luchtvochtigheid, ook schilderijen, boeken en zelfs sommige kamerplanten gedijen slecht bij een te lage luchtvochtigheid.    

Een te lage luchtvochtigheid kan je verbeteren door de volgende acties.

  • Regelmatig luchten. Dit zal niet altijd een oplossing bieden omdat de koele lucht buiten misschien wel meer vocht bevat maar doorgaans niet voldoende voor de droge en warme binnenlucht. 
  • Verdampen van water. De meest eenvoudige manier om de luchtvochtigheid te verhogen is uiteraard om water te verdampen. Een vochtige handdoek op de verwarming of een bakje met water aan de verwarming kan al helpen. Dit kan echter voor overbevochtiging zorgen en natte handdoeken kunnen een broedplaats zijn voor bacteriën en schimmels. 
  • Luchtbevochtiging via een luchtbevochtiger.

Een luchtbevochtiger

Is de luchtvochtigheid bij jou thuis niet in orde en maak jij je zorgen over eventueel schadelijke stoffen in de lucht? Dan is een Venta Airwasher een goede optie. De Airwashers van Venta houden de luchtvochtigheid op het optimale peil zonder ooit over te bevochtigen. Maar de Airwashers van Venta kunnen nog meer; ze reinigen de lucht daarnaast ook van onzuiverheden zoals pollen, ronddwarrelend huisstof en andere schadelijke stoffen. De Airwashers met gepatenteerde Venta-technologie trekken de droge, onzuivere lucht aan en filteren deze met behulp van water. Door dit proces neemt de lucht vanzelf het optimale luchtvochtigheidspercentage op omdat er geen vocht in de lucht geforceerd wordt. Daarnaast blijven onzuiverheden achter in het water. Het resultaat? Zuivere, perfect bevochtigde lucht. De Airwashers van Venta verbruiken extreem weinig stroom, kunnen 24/7 aan staan en het onderhoud is niet meer dan af en toe water toevoegen en schoonmaken, dus geheel zonder dure vervangbare filters!

Reacties uitgeschakeld voor Luchtvochtigheid, wat je daarover moet weten!