zonnebrandcreme
Fashion

Mag je zonnebrandcrème van vorig jaar gebruiken?

De zomervakantie komt eraan en dat betekent dat je je weer rijkelijk mag insmeren met zonnebrandcrème. Je wilt immers niet verbranden door de zon! Misschien heb je nog een halve fles zonnebrand over van vorig jaar, die je deze zomer graag verder wil gebruiken. Maar mag je wel zonnebrandcrème van vorig jaar gebruiken? En hoe weet je of je zonnecrème nog bruikbaar is? 

Mag je zonnebrandcrème van vorig jaar gebruiken

1. Zonnebrandcrème van vorig jaar gebruiken: check de vervaldatum

Hoe weet je of zonnebrand nog goed is? Op de meeste verpakkingen staat een symbool met de vervaldatum. Je kunt dit herkennen aan de tekening van een potje met daarin een cijfer en de letter M. Als er bijvoorbeeld 6M op de verpakking staat, betekent dit dat je zonnebrandcrème na opening (!) zes maanden goed blijft. 

Echter is het ook belangrijk hoe je de fles bewaard. Als je zonnebrand op een droge en koele plek legt, kan je hem nog jaren na aankoop gebruiken. Oude zonnebrand weggooien is in dat geval niet nodig, maar controleer voor de zekerheid wel nog even de textuur en geur (zie volgende puntjes).

Leg zonnecrème nooit in de volle zon. Warmte zorgt ervoor dat bepaalde componenten sneller worden afgebroken waardoor de zonnebrandcrème sneller vervalt. Vaak nemen vakantiegangers de fles zonnebrand mee naar het strand of laten ze hem liggen in een warme auto. Dit zorgt ervoor dat je de zonnecrème al na een jaar of soms zelfs al na zes maanden in de vuilbak moet gooien. Dat is natuurlijk zonde!

oude zonnebrandcreme

2. Controleer de textuur

Zonnecrème bevat veel niet-organische bestanddelen die ervoor zorgen dat je effectief beschermd bent tegen gevaarlijke uv-stralen. Maar in zo’n fles zitten ook stoffen om de crème een lekkere geur te geven zoals aloë vera, of om het goed smeerbaar te maken zoals emulgatoren. Het zijn deze laatste die het eerst afbreken na blootstelling aan warmte.

Zonder die emulgatoren zullen olie en water zich van elkaar scheiden waardoor de crème loperig of korrelig wordt en niet meer goed op je huid blijft zitten. Op zich vormt dat geen gevaar. Je hoeft alleen even met de fles te schudden en je kunt weer verder smeren. 

Het is een ander verhaal wanneer de andere ingrediënten beginnen afbreken of met elkaar in interactie komen. Hierdoor verliest de crème bepaalde beschermende functies. De oude zonnecrème biedt dan nog steeds bescherming, maar wel in mindere mate. Het is vooral de beschermingsfactor die verminderd. Als er bijvoorbeeld factor 50 op de verpakking staat, blijft er vaak nog een factor 25 over. 

Als de zonnecrème na het schudden dus nog steeds een vreemde textuur heeft, wees dan extra voorzichtig. De crème moet gelijkmatig zijn in kleur en textuur. Indien dit niet het geval is, kan je het beste een nieuwe zonnebrandcrème kopen.

zonnebrandcreme die over de datum is

3. Ruik aan de zonnecrème

Ook conserveringsmiddelen maken deel uit van de ingrediëntenlijst. Deze kunnen door veroudering bacteriën aantrekken waardoor de zonnebrandcrème vies gaat ruiken. Wanneer dat het geval is, mag je de fles meteen in de vuilnisbak kieperen.

Besluit je na bovenstaande stappen dat je zonnebrandcrème nog oké is? Dan lijkt die nog bruikbaar, maar wees toch voorzichtig. Test de zonnecrème eerst op een klein stukje huid om zeker te zijn dat je er niet allergisch op reageert. Twijfel je? Dan kan je het beste een nieuwe fles kopen. Hier vind je de beste zonnebrandcrèmes van 2021!

Reacties uitgeschakeld voor Mag je zonnebrandcrème van vorig jaar gebruiken?