motorkleding winter
Tips

Met je motor de winter trotseren, wat heb je daar voor nodig?

De winter komt eraan en dat betekent dat veel motorrijders in Nederland met tegenzin hun motor opbergen en wachten op de lente. Is het te moeilijk te verdragen dat je motor ongebruikt in de garage staat totdat de bomen weer bladeren hebben? Voor veel mensen is motorrijden het hele jaar door een passie. Een oude wijsheid zegt dat je niet in de winter moet rijden, maar door technologische verbeteringen bij motor en motorkleding is dat niet meer zo en kun je ook in de winter op je motor stappen. Waar je dan aan moet denken, lees je hieronder!

De fysica van koude lucht, sneeuw, ijs, ijzel en andere winterse weersomstandigheden zullen grote effecten hebben op de prestaties van zowel je fiets als je lichaam. Het is jouw verantwoordelijkheid om te weten wat je van winterse omstandigheden kunt verwachten en om erop voorbereid te zijn. Enkele van de problemen die je kunt tegenkomen zijn:

– In de winter met hoge snelheden rijden is koud, echt koud. Een winterse rit zal je sneller tot op het bot afkoelen dan je ooit voor mogelijk had gehouden dankzij de meedogenloze wind en het relatieve gebrek aan beweging van het hele lichaam om je op te warmen. Dat betekent dat gevaarlijke koude weersomstandigheden zoals onderkoeling en bevriezing een rol kunnen spelen als je jezelf niet goed hebt aangekleed.

– Het rubber in de banden krimpt, waardoor ze minder grip op de weg hebben. Je banden zullen opwarmen terwijl je rijdt, maar het is niet slim om hierop te vertrouwen, vooral omdat ze meteen weer afkoelen als je stopt met rijden. Als je banden niet genoeg profiel hebben, heb je nog minder grip. Gebrek aan tractie betekent ook langere remafstanden, zowel voor jou als voor andere voertuigen op de weg.

– Weersomstandigheden zoals sneeuw en ijs kunnen de tractie nog erger maken en ook het zicht verminderen. Zelfs als je niet van plan bent om in deze omstandigheden te rijden, weten we allemaal dat ze kunnen opduiken wanneer ze het minst verwacht worden.

– Je zult het gevoel in je vingers en tenen beginnen te verliezen terwijl je lichaam zich haast om warmte vast te houden voor je vitale organen. Dat betekent minder behendigheid wanneer je remt en gas geeft en langzamere reactietijden wanneer je je reflexen het snelst wil hebben.

Een motor is dus moeilijker te besturen in de winter en je lichaam kan de omstandigheden minder goed aan. De oplossing voor deze problemen is een mix van het voorbereiden en aanpassen van je rijstijl en mindset aan de omstandigheden… en goede motorkleding!

Bij het passen van motorkleding voor de winter zoek je naar een pasvorm die nauwsluitend is, maar niet te strak. Je wilt wat ademend vermogen en ruimte voor luchtcirculatie, evenals kleding die je als laagje kunt dragen. Over laagjes gesproken, het is de gemakkelijkste en beste manier om jezelf te beschermen tegen de kou tijdens het rijden in de winter!

Begin met een vochtafvoerende onderlaag, voeg in het midden je hoofd isolatielaag toe en leg er een waterdichte buitenlaag op, die liefst ook geïsoleerd is. Het is gemakkelijk om je lagen aan te trekken als je er een paar in je garderobe hebt. Als je het tijdens het rijden te warm krijgt, stop dan en gooi je toplaag in je zadel tas of rugzak.

We kunnen ook niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om in de winter waterdichte uitrusting te hebben. Je bent misschien niet van plan om in de sneeuw of regen te rijden, maar je kunt er tegen je wil in terecht komen en in die situatie wil je echt geen koud, kletsnat lichaam hebben. Zoek waar mogelijk naar uitrusting die waterdicht of op zijn minst waterbestendig is!

Reacties uitgeschakeld voor Met je motor de winter trotseren, wat heb je daar voor nodig?