toilet kopen
Living

Met wat voor soort toilet voel jij je het prettigst?

Het toilet is de afgelopen honderd jaar enorm geëvolueerd. Tegenwoordig is een toilet in huis de normaalste zaak van de wereld, maar dit was honderd jaar geleden nog niet het geval. Als men een toilet had, was dit vaak een eenvoudig hok in de tuin en niet aangesloten op het riool. Hierdoor moest de inhoud van het toilet regelmatig door de bewoners zelf geledigd worden. Wil je tegenwoordig een toilet kopen, dan heb je de keuze uit veel verschillende modellen, van sober tot heel luxe.

Vlakspoel of diepspoel

Specifiek in Nederland is er de keuze uit een vlakspoel of een diepspoel toilet. Een vlakspoel toilet is een echt Nederlandse uitvinding en zul je nauwelijks tegenkomen in andere landen. Een vlakspoel toilet bestaat uit een plateau waar je ontlasting op terecht komt. Pas bij het doorspoelen wordt het plateau leeggemaakt. Een vlakspoel toilet is handig als je om medische redenen je ontlasting moet checken. Een nadeel is wel dat je regelmatig de toiletborstel moet gebruiken en mannen die staande urineren kunnen last hebben van spetters. Bij een diepspoel toilet valt de ontlasting direct in het water. Voordeel is dat je minder last van stankoverlast hebt en minder snel naar de toiletborstel hoeft te grijpen.

Opbouw- of inbouwtoilet

In moderne badkamers en toiletten zie je steeds meer een inbouwtoilet. Kenmerk hiervan is dat het waterreservoir is ingebouwd in de muur en meestal is er sprake van een hangend closet. Dit oogt ruim en modern en een hangend closet is veel hygiënischer. Je kunt namelijk gemakkelijk onder het toilet schoonmaken. Niet altijd is een inbouwtoilet geschikt. Je moet er de ruimte voor hebben, want er moet een muurtje gebouwd worden om het waterreservoir in te bouwen, waardoor het toilet wat naar voren komt. Ook moet de afvoerleiding hier geschikt voor zijn. Voor ouderen en mensen die moeilijk ter been zijn, is een opbouwtoilet meer geschikt omdat je dan een verhoogt toilet kunt plaatsen.

Nieuwe innovaties

Nog steeds worden toiletten voorzien van de nieuwste innovaties. Zo is er tegenwoordig ook een randloos toilet. Dit is een stuk hygiënischer, want vuil en bacteriën blijven niet meer achter de toiletrand te zitten. Wat tegenwoordig helemaal een trend is, is een douche toilet. In de toiletbril een watersysteem gebouwd, waardoor je met een druk op de knop hygiënisch gereinigd wordt met warm water. Er zijn zelfs toiletbrillen die ook een ingebouwde föhn hebben, zodat je achterwerk ook droog geföhnd wordt.

Reacties uitgeschakeld voor Met wat voor soort toilet voel jij je het prettigst?