minder snoepen met deze tips
Food,  Health

Minder snoepen met deze 5 tips

Het is prima om af en toe lekker te genieten van een paar dropjes, een koekje of een stukje chocolade. Maar wellicht geef je vaker toe aan deze verleidingen dan je zou willen. Wanneer alles telkens ‘ineens’ op is, kan dat soms best frustrerend zijn als je dat niet van plan was. Bovendien is te veel snoepen gewoonweg niet gezond. Minder snoepen, hoe doe je dat? Het is vooral belangrijk om meer controle te krijgen en gewoontes te doorbreken. Wij helpen je graag op weg met deze vijf tips!

1. Haal geen snoep in huis

Het klinkt logisch, maar helaas is dit een veelvoorkomende fout. Tijdens je wekelijkse boodschappen gooi je standaard een zak chips in je winkelmandje. En als je gaat tanken kan je het niet laten om een reep chocolade te kopen in het tankstation. Zo zijn er nog tal van voorbeelden. Een eerste tip is dan ook: vermijd verleidingen en haal geen snoep in huis, dan kan je er ook niet aan toegeven. Vul je koelkast liever met gezonde snacks zoals fruit want dit bevat veel vitamine C. Ook snoeptomaatjes, komkommersnacks en een handjevol noten zijn gezonde en lekkere alternatieven. Niet alleen voor thuis, maar ook voor onderweg.

2. Sla geen maaltijden over

Regelmaat in je voedingspatroon is belangrijk voor je gezondheid. Denk hierbij aan drie hoofdmaaltijden en twee à drie tussendoortjes per dag. Als je maaltijden overslaat is de kans groot dat je plotseling zin krijgt in iets lekkers. Op zo’n moment is de verleiding best groot om voor vette en suikerrijke snacks in plaats van gezonde snacks te kiezen. Vooral  het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Krijg je ‘s ochtends geen hap door je keel? Neem je ontbijt dan mee naar je werk of school, of eet het onderweg op. Door te ontbijten zorg je ervoor dat je stofwisseling op gang komt en voorkom je dat je snel weer honger of zin krijgt. Het is namelijk niet de bedoeling dat je om 10 uur al aan de snoepautomaat staat.

minder snoepen

3. Beweeg en zoek afleiding

Hoor je dat pak koekjes vanuit de kast je naam roepen terwijl je eigenlijk geen honger hebt? Minder snoepen doe je door in beweging te komen en afleiding te zoeken. Je hoeft heus geen uren te gaan sporten, maar doe bijvoorbeeld de afwas, poets je tanden of laat de hond uit in plaats van dat pak koekjes uit de kast te halen. De kans is groot dat je dat pak koekjes helemaal bent vergeten. Ook als je snoept uit verveling of omdat je niet lekker in je vel zit, is het een goede tip om afleiding te zoeken. Ga iets doen of praat er met iemand over voordat je aan het snoepgoed toegeeft. 

4. Eet bewust en vermijd beeldschermen

Heb je de slechte gewoonte om voor de televisie te knabbelen? Dan is de kans groot dat die zak chips of doos koeken zo leeg is. Dit komt doordat je gefocust bent op wat er zich op televisie afspeelt en daardoor eet je onbewust meer. Je lichaam krijgt geen tijd om zich af te vragen of je te veel hebt gegeten. Neem daarom de tijd om rustig te eten, hapje per hapje. Zo snoep je ongetwijfeld een pak minder. Ook andere beeldschermen zoals de computer of iPhone vermijd je best zoveel mogelijk als je eet.

5. Wees niet te streng voor jezelf

Een laatste maar niet onbelangrijke tip is om niet te streng te zijn voor jezelf. Je mag heus wel een keertje genieten van iets lekkers, maar daar hoeft de verpakking niet leeg voor te zijn. Doe bijvoorbeeld chips in een kommetje, zo eet je niet ongemerkt heel de zak leeg. Hetzelfde geldt voor chocolade en koekjes. Neem een kleine portie en leg de verpakking terug uit het zicht. Minder snoepen wil niet zeggen dat je helemaal niet meer mag snoepen. Genieten met mate is veel belangrijker. Heb je vandaag te veel gezondigd? Dat is geen ramp, morgen is er weer een nieuwe dag!

minder snoep eten

Reacties uitgeschakeld voor Minder snoepen met deze 5 tips