geld sparen tips
Tips

Moeilijk sparen? Met deze tips lukt sparen wél!

Vind jij sparen moeilijk? Lukt het niet om iedere maand geld opzij te zetten? Je bent zeker niet de enige. Sparen is niet makkelijk de dag van vandaag. Het leven is duur en elke maand gaat er veel geld naar huur of lening en vaste lasten. Om nog maar te zwijgen over de onverwachtse kosten die op de loer liggen. Toch is het verstandig om wat geld achter de hand te hebben voor onverwachte situaties. Het kan immers altijd gebeuren dat je onverwacht nieuwe meubels moet aanschaffen, je wasmachine kapot gaat of je auto naar de garage moet voor reparatie. In dit artikel delen we een aantal tips zodat het je volgende maand wél lukt om een centje te sparen! 

1. Moeilijk sparen? Maak een overzicht van je uitgaven

Misschien sta je er helemaal niet bij stil hoeveel geld er maandelijks de deur uitgaat. Waarschijnlijk weet je wel hoeveel je ongeveer betaalt aan elektriciteit en internet. Maar weet je bijvoorbeeld ook hoeveel geld je uitgeeft aan boodschappen? De dagelijkse broodjes op het werk en de wafels uit de snoepautomaat horen daar ook bij. Je staat er wellicht niet bij stil, maar al deze kleine dingetjes lopen op. Merk je dat je hier best veel geld aan kwijt bent? Dan neem je misschien beter wat vaker zelfgemaakte boterhammen mee naar het werk. Minder snoepen is ook een goed idee, dat is trouwens veel gezonder!

2. Kies een spaarsysteem

Net zoals je maandelijks een vast bedrag voor de huur of lening van je huis moet betalen, kan het ook handig zijn om iedere maand automatisch een vast bedrag naar je spaarrekening over te schrijven. In uiterste nood kan je dit nog altijd wijzigen, maar probeer liever niet aan je spaarpotje te komen. Blijf hierbij wel realistisch. Zet geen 300 euro opzij als dat niet haalbaar is. Start met een kleiner bedrag en wie weet kan je het later nog verhogen. 

Zet je liever niet iedere maand een vast bedrag weg? Dan is het ook mogelijk om iedere maand een bedrag over te zetten wat overblijft van je loon. Nog een andere mogelijkheid is om te sparen op een financieel gunstig moment, bijvoorbeeld als je net je dertiende maand hebt ontvangen. Het maakt niet uit welk spaarsysteem je kiest, het belangrijkste is dat sparen haalbaar blijft. 

3. Gebruik geen bankkaart, maar cash geld

Een bankkaart is ontzettend handig, maar het zorgt er ook voor dat je geld uitgeeft zonder dat je het goed en wel beseft. Voordat je het weet heb je bijna geen geld meer op je zichtrekening staan en dan wordt sparen moeilijk. Je kunt dit makkelijk voorkomen door te werken met kleine enveloppen met maandelijks vaste bedragen. Bijvoorbeeld een bedrag voor boodschappen, een bedrag voor etentjes, een bedrag dat je mag spenderen aan kleding enzoverder. Je hoeft dit natuurlijk niet allemaal uit te geven. Uiteindelijk zal je merken dat er geld overblijft in je enveloppen. En ja, dat geld kan dan naar je spaarrekening! 

4. Onvoorziene kosten? Vergelijk online

Is je droogkast of televisie kapot? Loop dan niet meteen naar de winkel, maar vergelijk de prijzen online in verschillende webshops. Ga hier natuurlijk ook niet te ver in. Er spelen meer factoren mee dan alleen de prijs. Zo kan de ene droogkast of televisie wel goedkoper zijn dan de andere, maar wanneer het energielabel veel lager ligt, zal die op lange termijn minder zuinig en dus duurder uitkomen dan een droogkast of televisie met een iets hoger prijskaartje. Door verstandig om te gaan met onvoorziene kosten, hou je meer geld over aan het eind van de maand en kan je dus makkelijker sparen.

5. Leg niet te veel druk op jezelf

Zelfs al lukt het niet om iedere maand een groot bedrag te sparen, alle kleine beetjes helpen! Lukt het je niet om meer dan 50 euro te sparen? Geen probleem, dat is nog altijd veel beter dan niets! Leg in ieder geval niet te veel druk op jezelf. Natuurlijk is een extra centje mooi meegenomen, maar het is niet de bedoeling dat je levenskwaliteit eronder lijdt. Als je maandelijks 400 euro spaart, maar wel elke dag boterhammen met choco moet eten, dan word je daar waarschijnlijk geen gelukkig mens van. Als je nooit meer iets lekker kan eten of nooit meer iets leuks kan doen, dan zal de motivatie om te sparen na een tijdje ver te zoeken zijn. Sparen mag dan belangrijk zijn, maar genieten van het leven is nog veel belangrijker!

Reacties uitgeschakeld voor Moeilijk sparen? Met deze tips lukt sparen wél!