Monthly Bucketlist #2: Schrijf een boek(je)
Opeens weet je het; je gaat een boek schrijven. Het onderwerp? Daar kom je nog wel op, maar dat boek gaat er volgend jaar écht komen. Ook plannen om een boek te schrijven? Houd dan wel rekening met de volgende zaken.
Schrijf je boek in stapjes
Behalve dat je eerst een onderwerp moet zien te bedenken, schrijf je een boek bij voorkeur niet ineens. Doe dat stapsgewijs en diep je onderwerp uit. Anders kom je in de situatie dat je na drie hoofdstukken uitgeschreven bent en het niet meer weet. En om de rest nou met fotomateriaal te vullen is ook niet echt een optie. Behalve het onderwerp, is ook het soort boek dat je gaat maken van belang. Bepaal het soort boek en bepaal zo je toon. In een roman sla je toch een andere toon aan dan in een biografie. Besef ook wie je boek gaan lezen, ken je lezerspubliek dus. Als je denkt dat vooral jonge moeders zullen smullen van je schrijfsels, schrijf dan in hun taal. Denk je dat vooral overgrootouders je boek willen lezen, kies dan een andere toon en gebruik andere woorden.
Inhoudsopgave
Zoals al gesteld is het verstandig om als je eenmaal een onderwerp in gedachte heb, dit onderwerp onder te verdelen in verschillende thema’s en meteen een soort van inhoudsopgave te maken. Niet dat je je daar aan dient te houden op straffe van een geldboete, een eigen inhoudsopgave helpt je als schrijver wel om structuur in het verhaal aan te brengen. En wees eens creatief bij het ordenen van je thema’s. Stel je schrijft een autobiografie; begin dan eens met hoe je nu bent in plaats van eerst een ellenlang beschrijving over hoe leuk je jeugd was.
Schrappen
Weet als je aan een boek begint dat je later heel veel gaat schrappen of anders gaat formuleren. Doe dat echter niet meteen. Schrijf gewoon door, net zo lang tot je de laatste punt gezet hebt. Ga daarna eens rustig lezen, verbeter foutjes en wijzig bijvoorbeeld de indeling. Met andere woorden: eerst ga je met de inhoud aan de slag, dan met de vorm.
Vormgeving
Over vormgeving gesproken, die is uiteraard erg belangrijk. Denk dus na hoe je wilt dat je boek er uit gaat zien en welke foto van jezelf voorop komt te staan. Welk lettertype wil je gaan gebruiken en hoe groot worden de letters eigenlijk? Zorg wel dat je omslag opvalt en al meteen interesse opwekt vanaf het moment dat mensen je boek in de schappen zien liggen.
Uitgeven of niet?
Natuurlijk kun je een boek schrijven voor alleen jezelf, je familie of voor je vrienden. Je kunt je boek echter ook uitgeven en proberen er toch wat geld aan te verdienen. Je hebt immers niet voor niets geschreven. In dat geval kun je op zoek gaan naar een geschikte uitgever, of ga je je boek gewoon zelf uitgeven. Als debuterend schrijvertje is het realistisch om je boek zelf uit te geven. Je ben echt een speld in een hooiberg als de gekende uitgevers straks rijendik voor je deur staan. Of je moet al met hele onthullende zaken komen.
Wil je echt een boek schrijven in 2019? Begin dan gewoon. Niet nadenken over de (on)mogelijkheden maar gewoon starten met het aan papier toevertrouwen van je gedachten. Wie weet schuilt er een groot schrijver in je.