Tips

Mooie elektrische apparatuur met duurzaam energielabel

De tijd dat duurzame elektrische apparaten, zoals koelkast, wasmachine, koffiezetautomaat enz. zich voor he toog niet meer kunnen meten met hun minder zuinige equivalent ligt al meer dan een decennia achter ons. Het besef dat zo’n machine best wat meer mag kosten nog niet. Daarnaast is men ook snel tevreden, want de aanduiding van energielabels is allang niet voor iedereen zo duidelijk meer. Want was is nu precies de schaal waar dit aan wordt afgemeten. Er bestaat niet alleen apparatuur met een op het oog zuinig A label, maar ook een A+, een A++ en zelfs een A+++. Daarentegen zijn apparaten voorzien met het minst zuinige label G bij bijvoorbeeld koelkasten. Echter door de komst van de A plus labeling heeft de minst zuinige koelkast nu het label D gekregen en is de verkoop van koelkasten lager dan met label A in de Europese Unie zelfs verboden. Al met al schelt het ook veel op de energierekening wanneer er bij de aanschaf bewust wordt gekozen.

Hoe een energielabel wordt toegekend

Voor verschillende apparaten gelde verschillende rekenmethodes. Om bij de koelkasten te blijven wordt gekeken naar de inhoud van het vriesgedeelte, de aanwezigheid van “no frost” en de klimaatklasse. Het verschil in verbruik tussen een koelkast met A label en A+++ label kan flink oplopen tot wel 150 kWh per jaar. Bij andere apparatuur zoals televisie of een elektrische kachel wordt meer afgegaan op een gemiddeld verbruik en de daarmee samenhangende hoeveelheid stroom uitgedrukt in kWh. Op de verpakking van het product is ook te zien hoe de schaal wordt bepaald bij de betreffende productgroep.

Lonend om bij aanschaf te kijken naar energielabel

Wanneer we kijken naar onze apparatuur in huis, kijken we vooral naar merken en wat comfortabel is. Wie slim is kijkt dus ook naar het energielabel. “Om nogmaals te verwijzen naar het voorbeeld van een koelkast: “Zelfs wanneer je bij de goedkoopste energieleverancier zit en kan uitgegaan worden van een prijs van 23 cent per kWh gaat het om zo’n € 34 per jaar zegt de gelijknamige website Goedkoopste Energieleverancier. Ben je niet recent overgestapt dat kan het zijn dat het tarief dat je betaalt nog hoger is en de kosten daarmee ook. Bovendien telt dat door bij alle apparatuur. Tussen de meest zuinige warmtepompdorger met A+++ label en de minst zuinige met een C-label scheelt dat zo’n € 48 per jaar bij een gemiddeld verbruik. Onmisbaar is ook een teelvisie voor veel huishoudens. Er zijn hier veel smaken binnen mogelijk, maar als stelregel geldt wel hoe groter de diagonaal hoe meer energieverbruik en dus hoe minder zuinig het energielabel is. Bij een diagonaal van 42 inch gaat het om circa € 46 verschil per jaar tussen de meest zuinige (label A++) en de minst zuinige (label D) en bij een diagonaal van 32 inch om een verschil van € 29.”

Reacties uitgeschakeld voor Mooie elektrische apparatuur met duurzaam energielabel