nog meer van je tuin genieten
Tips

Nog meer van je tuin genieten!

De zomer loopt weer op zijn eind en deze keer was die warmer dan ooit. Grote kans dat je dan ook veel tijd in je tuin hebt doorgebracht. Misschien ben je er wel achter gekomen dat dat nog niet een heel fijne plek is om in te zitten en wil je dat volgend jaar anders doen. Misschien wil je wel meer buiten gaan eten, dan moet je een barbecue kopen. Misschien is er een tekort aan groen in je tuin en wil je dat anders hebben. Maak gebruik van de aankomende rustigere wintermaanden om je gedachten te ordenen en een voorsprong te krijgen op het nieuwe tuinjaar. Lees onze blog voor tips om je tuin voor te bereiden op de lente, zodat je er in de zomer nog meer van kunt genieten.

Zomerbloeiende bollen en zaden bestellen

Bestel nu zomerbloeiende bollen en zaden. Bloemen zoals lelies en kunnen allemaal in de winter worden besteld voor aanplant in het vroege voorjaar. Haal het meeste uit die dagen dat je binnen zit en ga op zoek naar inspirerende nieuwe soorten zaden en bollen om dit jaar te planten en te kweken. 

Ruim bloembedden en borders op

Zorg voor een algemene opruiming en verwijder bladeren en ander vuil van bloembedden en borders. Je kunt de oude dode bladverliezende vaste planten nu terugsnoeien, maar als je natuurvriendelijk wilt zijn, kun je deze het beste tot het vroege voorjaar laten staan. Verwijder al het onkruid dat je kunt zien en verbrand het of gooi het in je vuilnisbak. Composteer ze niet, want de zaden zullen ontkiemen en later meer problemen veroorzaken.

Ruim je kas op en maak deze schoon

Dit is het perfecte moment om je kas goed schoon te maken, klaar voor de zaailingen en stekken van de lente. Was de buitenkant van de kas met desinfectiemiddel of wasmiddel om algen, mos en algemeen vuil te verwijderen. Dit zal meer licht binnenlaten tijdens de groeimaanden, terwijl potentiële plekken voor plagen en ziekten worden verwijderd. Zorg ervoor dat je ook de binnenkant van het glas desinfecteert, overwinterende plagen en ziekten kunnen overleven in de kleinste hoeken en gaten.

Veeg alle plantenresten op de vloer en banken weg en was ze met een warme oplossing van tuin desinfectiemiddel. Terwijl je dat doet, was je potten en zaaitrays om te voorkomen dat ziektes je jonge planten infecteren. Ventileer je kas de dagen daarna goed zodat deze goed droogt. Zodra jouw kas schoon en glanzend is, neem je de tijd om de structuur te inspecteren op eventuele schade aan glas of ventilatieopeningen en om kapotte onderdelen te vervangen.

Zaai alle zaden die een langer seizoen nodig hebben

Begin met alle zaden die een langer groeiseizoen nodig hebben. In januari en februari kun je beginnen met het zaaien van zaden van planten die een langer groeiseizoen nodig hebben, zoals geraniums (pelargoniums), begonia’s, antirrhinums, paprika’s en aubergines. Ze moeten worden gestart in een verwarmde kweekbak of iets dergelijks om een ​​goede groei te garanderen.

Jaag op en verwijder tuin ongedierte

Ga nu op jacht en verwijder overwinterende plagen, het zal je veel problemen besparen in de lente en zomer. Bekijk de toppen van de vaste planten van dichtbij en controleer of er slakken en bladluis kolonies zijn die schuilen voor de winter. Als je de potten van vorig jaar nog steeds niet hebt geruimd met zomer perkgoed, doe dat dan nu en controleer op larven van de witte wijnstok snuitkever, die in de compost leven en zich voeden met plantenwortels. 

Reacties uitgeschakeld voor Nog meer van je tuin genieten!