damiana
Food,  Health

Ontdek de werking van Damiana

Damiana is een lage struik met geurende bladeren en geel bloeiende bloemen. Na de bloei ontstaan vruchten die naar vijgen smaken. De officiële naam, van deze tot de familie van de Passiebloem behorende plant, is Turnera diffusa. Bladeren van deze plant, inheems in het Caraïbisch gebied en in het zuiden en midden van Amerika, worden van oudsher als geneeskrachtig kruid verwerkt en worden gerookt, gedronken, en het vormt een ingrediënt bij het maken van Mexicaanse likeur. De Mexicaanse keuken verwerkt Damiana in soepen, taco’s en sauzen om het verzadigingsgevoel te ondersteunen.

Geneeskrachtig kruid met prettige bijwerkingen

Damiana werkt positief en ontspannend op het zenuwstelsel. Onder andere nervositeit is een goede reden zijn om het kruid te gebruiken. Verder bevordert het de hormoonhuishouding, geeft het verlichting bij hoofdpijn, maagproblemen en heeft een licht afrodiserend effect doordat de doorbloeding in het onderlichaam toeneemt. De lichte high die ontstaat bij het gebruik is daardoor goed voor lichaam en geest. In de Mexicaanse volksgeneeskunde wordt het kruid regelmatig ingezet. Het prettige van Damiana is dat het niet perse gerookt hoeft te worden om het positieve gevoel te kunnen ervaren. Ook als voedingssupplement kan een theelepeltje al voldoende zijn om net die extra bite aan het gerecht toe te voegen in combinatie met de wat bittere en verwarmende smaak, zo eigen aan het kruid. Damiana drinken kan ook, waarmee het voor iedereen toegankelijk is. 

De verschillen tussen gebruik

Het canabiseffect door het roken van Damiana vergroot de ontspanning van het lichaam. Het roken veroorzaakt een lichte high wat gemiddeld een uurtje aanhoudt. Mixen met tabak is een optie, je kunt het ook mengen met andere kruiden. Damiana puur is ook te gebruiken als vervanger van tabak, want het bevat geen nicotine. Voor het beste resultaat kan het kruid het beste rond de 185 graden verdampt worden. Wanneer je Damiana rookt ervaar je het cannabiseffect sterker dan wanneer je het drinkt. 

Drink je er liever thee van, dan zijn de cannabiseffecten milder. Drie keer per dag een kopje thee van Damiana is een effectieve methode tegen obstipatie, urineweginfecties en menstruatiekrampen. Damiana verlaagt het oestrogeengehalte, zodat het testosterongehalte wat toeneemt. Het resultaat kan afrodiserend zijn omdat het libido wordt vergroot, iets wat bevestigd wordt door wetenschappelijk onderzoek. Omdat iedereen anders is, verschillen de effecten natuurlijk per persoon. Verder knapt je humeur ervan op, wordt je wat relaxter en door de ontspanning val je makkelijker in slaap, prettig wanneer je een slechte slaper bent. 

Bijwerkingen om alert op te zijn

Naast alle positieve effecten zijn er natuurlijk ook momenten waarop je met het gebruik van het geneeskrachtige kruid even moet opletten. Drink je er thee van, dan zijn drie kopjes per dag eigenlijk wel het maximum. Dit om problemen met de lever te voorkomen. Heb je last van hart- of vaatziekten of ben je zwanger, dan wordt zowel het roken als het drinken ervan afgeraden. Ook tijdens het geven van borstvoeding is het beter het gebruik tijdelijk te staken. Gebruik je medicatie, controleer dan even of je daarnaast Damiana kunt nemen, om wisselwerkingen te voorkomen. Dan weet je zeker volop van de gezondheidsvoordelen van Damiana te kunnen profiteren.

Reacties uitgeschakeld voor Ontdek de werking van Damiana