boulderen voor vrouwen
Health

Op zoek naar een nieuwe sport? Misschien is boulderen iets voor jou!

Als je op zoek ben naar een nieuwe sport, waarbij je actief bent, dat uitdaging heeft en zowel in groepsverband als alleen uitgevoerd kan worden, dan is boulderen misschien wel iets voor jou. Boulderen is misschien niet een sport waar je al eens van gehoord hebt, maar wint steeds meer aan populariteit in Nederland. Boulderen is een klimsport. Hierbij beklim je geen hoge bergen, maar echte rotsen of klimwanden van maximaal 4,5 meter hoog. In Nederland is enkel indoor boulderen mogelijk omdat we hier geen natuurlijke rotsen hebben om te beklimmen. Wil je wel in de natuur boulderen, dan is Frankrijk het ideale bouldergebied.

Hoe werkt boulderen?

Bij boulderen worden er op de rots of bij indoor boulderen de klimwand, ook wel een boulder genoemd, een maximum van 12 grepen aangebracht. Als klimmer moet je via deze grepen een bepaalde route afleggen. Er zijn begingrepen waar je moet beginnen en via de grepen op de boulder moet je de eindgrepen halen. Je hebt de boulder voltooid als je met beide handen de eindgrepen vast hebt en je stabiel staat. Tevens moet de scheidsrechter officieel een ‘oke’ geven. Tijdens de klim is het de uitdaging om ook de zonegreep stabiel vast te kunnen houden met beide handen. Hiermee scoor je bonuspunten. Omdat de boulder maximaal 4,5 meter hoog is, wordt de sport uitgevoerd zonder gebruik van hulpmiddelen, zoals een touw of een zekeringen. Het enigste wat klimmers beschermd tijdens een val is een valmat van minimaal 30 centimeter. Een belangrijke rol is ook weggelegd voor ‘spotters’. Dit zijn medeklimmers die onderaan staan en je tijdens je klim dusdanig begeleiden dat je bij een eventuele val zo zacht mogelijk neerkomt. Boulderen kan worden uitgeoefend in competitieverband, maar ook in je eentje.

Waarom je moet boulderen

Ten eerste ben je met boulderen intensief fysiek bezig. Je zult je lichaam op bepaalde manieren moeten positioneren en daarbij zul je soms grenzen moeten verleggen. Aangezien je een bepaalde route moet afleggen is het ook een puzzel dat je mentaal bezighoudt over hoe je het beste je route kunt nemen. Daarnaast hoef je geen investering te doen in dure sportmaterialen. Goede sportschoenen zijn voldoende. Ook hoef je geen ervaring met klimmen te hebben en is het een laagdrempelige sport voor beginnende klimmers. Het is tevens een sociale sport. Ook al beoefen je de sport alleen, je komt altijd andere klimmers tegen met wie je samen een boulder kunt beklimmen. In groepsverband kun je je aansluiten bij bouldergroep, zoals boulderen voor vrouwen, voor tieners of gevorderden en beoefen je gezamenlijk de sport.

Competitieverband

Boulderen wordt ook in competitieverband uitgevoerd. Tijdens een wedstrijd zullen er meerdere boulders afwerkt moeten worden. Hierbij zijn punten te verdienen. Het puntenaantal is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het aantal keren dat een klimmer een boulder heeft voltooid of het aantal pogingen de klimmer heeft ondernomen om de boulder te voltooien. Er worden ook punten toegekend per voltooide boulder en of en hoe een klimmer de zonegrepen haalt.

Reacties uitgeschakeld voor Op zoek naar een nieuwe sport? Misschien is boulderen iets voor jou!