Living,  Tips

Planten in een dichte pot

Planten in een dichte pot: hoe doe je het?

Kamerplanten sterven bij mij thuis een gewisse dood. Of ik vergeet een paar dagen op rij om voldoende drinken te geven of ik geef net veel te veel met even desastreus resultaat. Het is me nooit helemaal duidelijk hoe ik ze nu correct verzorg. Gelukkig is er een simpele oplossing voor wie van een streepje groen in huis wilt, maar ook reuze onhandig is: het gesloten plant terrarium. Planten in een wekpot kan je bovendien heel gemakkelijk zelf.

Hoe werkt het?

Een dergelijk mini ecosysteem in een pot bootst kortweg gezegd de natuurlijke luchtvochtigheid van het leefklimaat na. Dat betekent dat de plant in essentie geen externe verzorging nodig heeft en desondanks vlotjes een jaar tot een paar jaar kan overleven. In de winkel betaal je al snel een paar honderden euro’s voor een dergelijke plant, maar als je zelf de handen uit de mouwen steekt is het daar slechts een fractie van. Wat heb je nodig? Een wekpot of een andere afgesloten fles of pot, potgrond, mos, een handje houtskool, een paar kleine plantjes met groeimarge en kiezelstenen.

Het stappenplan

Om te planten in een dichte pot bedek je eerst en vooral de bodem met een laagje kiezels. Deze zorgen voor de afvoering van het overtollige water. Vervolgens schep je een laagje houtskool op de kiezels om bacteriën en schimmelvorming tegen te gaan. Voor een goed mini ecosysteem in een pot vervolg je met een laagje potgrond. Vervolgens maak je met een eetlepel de nodige kuiltjes in de potgrond en plant je de plantjes. De rest van de bodem bedek je met voldoende mos. Voor de finishing touch voeg je voldoende water toe. De ideale situatie is dat jouw wekpot een beetje condens vertoont de dag erna.

Nog een paar tips

Planten in een wekpot? Dat gaat dus vrij gemakkelijk, maar om een lange levensduur te garanderen zijn er nog een aantal zaken om op te letten. Is er geen condens? Voeg dan water toe. Te veel condens? Laat de pot even open staan voor een paar uur en tracht ten slotte te vermijden dat jouw plant in direct zonlicht staat. Dat is een doodsvonnis.

Reacties uitgeschakeld voor Planten in een dichte pot