plinten verven
DIY

Plinten verven: zo doe je dat!

Ga je de muren in je woning opfrissen met een nieuwe laag verf? Dan mogen de plinten natuurlijk niet worden vergeten! Plinten verven is geen lastige klus, maar het kan nooit kwaad om van tevoren wat tips door te lezen. Hieronder staat een handig overzicht met aandachtspunten. Alvast veel succes! 

Verf eerst de plinten, daarna de muur

Verfvlekken zijn eenvoudiger te verwijderen van een strak gelakte plint dan van een net geverfde muur. Begin daarom altijd bij de plinten als je van plan bent de hele muur te schilderen. Moet ook het plafond een nieuw kleurtje krijgen? Dan is dit de allereerste stap. 

Kit de rand voor een strak resultaat

Voor een strak resultaat kit je de rand tussen de plint en de muur. Dit kan bijvoorbeeld met acrylaatkit. Maak de rand mooi recht en laat het daarna goed drogen.

Schuur en ontvet de plinten

Voordat je begint aan het schilderwerk, maak je de plinten grondig schoon. Maak hiervoor gebruik van water, een mild schoonmaakmiddel of een speciaal ontvettingsmiddel. Daarna schuur je de plinten egaal. Oude verf resten kun je eventueel eerst verwijderen met een verfkrabber. Maak het tot slot helemaal stofvrij en ga eroverheen met een schoon doekje.

Gebruik de juiste verf en grondverf 

Kijk naar het materiaal van de plinten en zoek hier een geschikte verfsoort bij. Sikkens verf is altijd een goede keuze! Dit professionele verfmerk staat bekend om de goede dekking, hoge kwaliteit en lange levensduur. Om ervoor te zorgen dat de plinten tegen een stootje kunnen, raden we aan om gebruik te maken van een extra sterke binnenlak. De Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin verf is stootvast, krasvast en resistent voor huidvet. Daarnaast heeft het een mooie zijdeglans afwerking. Schaf ook een goede grondverf aan voor een optimaal resultaat. Deze primer zorgt ervoor dat de verf beter hecht en langer blijft zitten. Zijn de plinten al eerder behandeld? Dan is deze grondlaag niet nodig. 

Kies voor kwalitatieve afplaktape 

Maak bij iedere verfklus gebruik van kwalitatieve afplaktape. Hiermee kun je pas echt strakke lijnen creëren. Daarnaast zal de tape niet scheuren en geen lijmresten achterlaten als je het van de muur haalt. Belangrijk is om de afplaktape te verwijderen als de verf nog nat is. Zo kun je beschadigingen voorkomen.

Geef het de tijd om te drogen

Geef de geverfde plinten de tijd om helemaal uit te harden en te drogen. Het liefst meerdere dagen. Zet er dus niet te snel een meubelstuk tegenaan en probeer er niet tegenaan te stoten! 

Reacties uitgeschakeld voor Plinten verven: zo doe je dat!