Interior,  Living

Praktische tips voor het efficiënt inrichten van een kleine woonkamer

Niet iedereen beschikt over de luxe van een ruime woonkamer. Toch wil je in een kleine woonkamer net zo comfortabel wonen als iemand die een wat rianter optrekje heeft. Dat is heel goed mogelijk, mits je de ruimte op de juiste manier inricht. Maak vooral niet de fout om er te veel meubels in te zetten, want dan oogt het eindresultaat meestal heen onrustig. Het is beter om slimme keuzes te maken bij het aanschaffen van de meubels, want met de juiste elementen zorg je ervoor dat je alles in huis hebt.

Ruimte en overzicht

Een woonkamer moet overzicht bieden, want dat geeft rust. Maar ook als je klein behuisd bent, heb je behoefte aan voldoende opbergruimte. Je zult immers je serviesgoed en andere zaken ergens kwijt moeten. Een dressoir biedt in die gevallen uitkomst. De kastjes van het dressoir bieden meestal voldoende ruimte om spullen in op te bergen, terwijl je er allerlei leuke accessoires op kunt zetten. Voor veel mensen is de bovenzijde een dressoir een soort altaar waarop ze hun geliefde prullaria exposeren. Bovendien heb je de wand erboven nog helemaal vrij. Dat biedt je de kans om daar een mooi kunstwerk op te hangen. Of hang er een mooie spiegel, want het gebruiken van spiegels in de woonkamer zorgt ervoor dat de ruimte optisch groter lijkt.

Concessies doen

Als je niet zo veel ruimte hebt, zul je hier en daar concessies moeten doen. Misschien ben je zelf een voorstander van twee losse zitbanken, maar voor kleine oppervlaktes is dat niet de slimste oplossing. De kamer oogt daardoor al snel (te) vol en veelal staat de tweede bank dan in de looproute. Het is beter om een kleine hoekbank te plaatsen en op die manier wat vloerruimte vrij te houden. Je kunt zo’n bank geheel naar eigen wens samenstellen met de hoek aan de linker- of rechterzijde. Ook het aantal zitplaatsen kun je doorgaans zelf bepalen, zodat je een knusse zithoek kunt realiseren zonder dat de verhoudingen in de ruimte uit balans raken.

Ga de hoogte in

Bij een woonkamer draait het niet alleen om de oppervlakte, er is ook nog zoiets als hoogte. Vaak benutten mensen de verticale ruimte van hun woonkamer onvoldoende. Plaats een opbergmeubel met kastjes tot aan het plafond of hang hier en daar wat planken op waarop je diverse spullen kunt opbergen.

Reacties uitgeschakeld voor Praktische tips voor het efficiënt inrichten van een kleine woonkamer