
Rozenwater: dit zijn de voordelen van dit wondermiddel
Ken je rozenwater al? Het is een hydrolaat gemaakt uit – je raadt het al – rozen. Je kunt het (soms) drinken en eten, het wordt gebruikt in veel parfums én sommige varianten zijn hartstikke gezond voor huid, haar en lichaam. En je kunt het ook nog eens hartstikke makkelijk zelf maken. Ontdek alles over dit geurige wondermiddeltje.
Rozenwater dus. Het is simpelweg ‘water’ gemaakt van rozen, ook wel rooshydrolaat genoemd. Wilde rozen groeien van Alaska tot Mexico, maar ook in Noord-Afrika en Europa. Ook in Nederland kom je geregeld wilde rozensoorten tegen. De geur van iedere roos is verschillend. Dat betekent dat sommige rozensoorten, waaronder Rosa Damascena, Rosa Centifolia en Rosa Gallica, zich beter lenen om rozenwater van te maken dan andere.

Wondermiddel uit geurige rozen
Dit geurende bloemenwater wordt al eeuwenlang gebruikt in verschillende schoonheidsrituelen. Vooral in Azië is het erg populair. Maar rozenwater wordt ook in Nederland steeds bekender. We ontdekken dat we er heerlijke gerechten mee kunnen maken, maar dat het ook als wondermiddel in de badkamer werkt. Rozenwater is een ‘natuurlijke tonic’ voor je gezicht, werkt fantastisch voor je haar én ruikt ook nog eens hartstikke lekker. Belangrijk is wel dat je altijd voor puur rozenwater kiest, waar geen parfum of alcohol aan is toegevoegd.

De voordelen van rozenwater voor haar en huid
- Rozenwater werkt hydraterend, voedt de huid en zorgt voor zachte en glowy wangen. Doe een beetje rozenwater in een sprayflacon en spray dit in de ochtend op je huid voor een verfrissend gevoel. Draag je make-up? Nóg beter. Rozenwater zorgt er namelijk voor dat je make-up langer blijft zitten.
- Het zorgt er ook voor dat de pH-waarde van je huid in balans blijft en littekens en wondjes helen. Heb je veel last van een onrustige huid, met acné of eczeem? Doe dan wat rozenwater op een watje en gebruik het als een soort tonic, na het reinigen van je gezicht. Wist je dat je rozenwater ook kunt gebruiken als make-upremover?
- Heb je last van beschadigd haar? Mix rozenwater met je shampoo of conditioner en je hebt binnen een mum van tijd glanzende lokken. Ook een onrustige hoofdhuid heeft baat bij rozenwater. Roos en jeuk zouden als sneeuw voor de zon verdwijnen. Ook kun je het middeltje als een ‘tonic’ voor je haar gebruiken. Was je haar zoals je gewend bent en spray erna wat rozenwater over je gehele haar, dat je aan het einde snel uitspoelt. Wist je dat ook appelazijn goed werkt als wondermiddel voor je haar? Lees daar hier meer over.
- De hele dag naar roosjes ruiken? Neem een bad met een deel rozenwater! Niet alleen voor je gezicht heeft het voordelen, ook voor de rest van je huid. Rozenwater heeft een kalmerende werking, óók op je gemoedstoestand. Het zorgt ervoor dat je even heerlijk kunt ontspannen.
- Heb je veel last van wallen? Ook hier weet dit wondermiddeltje mee om te gaan. Giet een beetje rozenwater over twee watjes en leg die op je (gesloten!) ogen. Laat dit tien minuten liggen en ontspan. Dit kun je natuurlijk prima combineren met een rozenwaterbad. Twee vliegen in één klap!

Recept: pittige én geurige rozenharissa
Dat we rozen kunnen eten, wisten we dus al. Maar hoe dan? En waarmee? Je kunt bij veel toko’s eetbaar rozenwater kopen. Dit kun je toevoegen aan je water of spa rood, voor een lekker verfrissend drankje. Maar je kunt het ook eten! Daar denk je misschien niet meteen aan. Daarom helpen wij je een handje op weg. Deze smakelijke rozenharissa uit het Midden-Oosten kun je in verschillende gerechten gebruiken, zoals in soep, stoofschotels, couscous of als marinade voor vlees of vis.
Nodig
- 5 rode pepers
- 1 el pul biber (grof gemalen rode peper)
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 3 tenen knoflook, grof gehakt of geperst
- 1 tl komijnpoeder
- ½ tl karwijzaad
- 1 stuk steranijs
- 1 tl korianderpoeder
- 1 el rodewijnazijn
- 3 el extra vierge olijfolie
- 1 tl gehakte ingelegde citroen
- 1 tl rozenwater
- ¼ tl zout
- ½ tl bruine suiker
Bereidingswijze
- Verwijder de pitjes uit de pepers en snijd de pepers in kleine stukjes. Als je de harissa extra pittig wil maken, kun je de pitjes toevoegen.
- Doe de olijfolie in een pan en voeg de knoflook en alle specerijen toe.
- Voeg de fijngehakte pepers toe en laat enkele minuten meegaren.
- Voeg de citroen, het suiker en zout toe en haal van het vuur.
- Voeg het rozenwater toe en proef. Voeg specerijen toe naar smaak.
- Laat afkoelen en doe alles in een keukenmachine en maal fijn. Voeg eventueel wat olie of water toe als het te dik is.
- Doe de rozenharissa in een weck- of jampotje en bewaar in de koelkast. De harissa kan tot twee weken worden bewaard. Giet er een beetje olie overheen, zodat de harissa onder olie staat. Dan blijft die langer lekker. Smakelijk!

