Schakelmateriaal: afstemmen op je interieur en tips om zelf aan te sluiten.
Een stopcontact, lichtschakelaar of dimmer zijn elementen waarmee je de elektriciteit in jouw woning kan bedienen op een veilige manier. Tegenwoordig is schakelmateriaal enorm veelzijdig en zijn de mogelijkheden ook flink toegenomen. Met het juiste schakelmateriaal maak je jouw woning sfeervoller, praktischer en ook veiliger. Maar waar let je op bij de aanschaf van schakelmateriaal? En hoe sluit je het vervolgens zelf aan? Hieronder leggen wij uit hoe!
Soorten schakelmateriaal
Schakelmateriaal bestaat uit verschillende onderdelen. Om te beginnen bij de wandcontactdozen. Dit is een verzamelnaam voor alle in of op de muur weggewerkte onderdelen waarop een elektrische energiebron kan worden aangesloten. Het meest bekende voorbeeld van een wandcontactdoos is het stopcontact. Daarnaast heb je de schakelaars. Schakelaars zijn belangrijk voor het aan- en uitschakelen van het licht. Ook heb je nog de afdekplaten. Hiermee kan al het schakelmateriaal worden afgewerkt. Alle elementen die zijn ingebouwd hebben een afdekplaat nodig. Tot slot zijn er ook nog de dimmers. Dimmers zorgen voor het creëren van sfeer in je woning maar daarnaast ook nog voor energiebesparing.
Per categorie kan je vaak ook nog verschillende opties kiezen. Bij een stopcontact kan je denken aan kinderbeveiliging of een usb-aansluiting en bij de schakelaars bijvoorbeeld aan oriëntatielicht of een bewegingsmelder.
Houd overigens wel rekening met de ruimte waarin het schakelmateriaal moet komen. Als de kans bestaat dat het materiaal in aanraking kan komen met vocht is het belangrijk om hiervoor speciaal materiaal aan te schaffen dat voorzien is van een afsluitklep en een spatwaterdichte behuizing. Op die manier voorkom je kortsluiting.
Waar koop ik het juiste materiaal?
Voordat je schakelmateriaal gaat kopen zijn er een paar dingen belangrijk bij het kiezen hiervan. Kies ten eerste altijd voor hetzelfde merk voor alle verschillende elementen. Dit is belangrijk omdat veel merken hun eigen vorm en bevestigingsmethode hebben. Hierdoor wordt het lastig om verschillende merken te combineren. Daarnaast is het verstandig om ook dezelfde serie binnen een merk te kopen aangezien deze ook vaak zijn eigen stijl en vorm heeft. Ook is het handig om schakelmateriaal in dezelfde kleur te kopen. Hiermee voorkom je kleurverschillen. Voor een uitgebreid overzicht van verschillende soorten elementen en materialen kan je een kijkje nemen op de website van Elektramat.
Combineren met je interieur
Door de vele innovaties van de afgelopen jaren is het niet meer nodig om je te storen aan het schakelmateriaal in jouw woning maar kan het ook een onderdeel worden van je interieur. Doordat er veel nieuwe stijlen in schakelmateriaal zijn kan het nu juist goed aansluiten op de rest van je inrichting. Zo kan je kiezen voor ronde vormen of juist voor strak. En wat kleur betreft is er tegenwoordig ook heel veel keuze. Van stainless steel tot gecombineerde kleuren of zelfs goud, je kan het zo gek niet bedenken!
Zelf aansluiten
Als je alle materialen hebt gekozen die passen bij je interieur is het tijd voor de installatie! Schakel als eerste de stroom uit. Controleer daarna nog even met de spanningszoeker of er echt geen spanning meer op de bedrading staat. Haal vervolgens de bedrading uit de inbouwdos in de muur en knip deze op maat. Hierbij kan het beste gebruik worden gemaakt van een kniptang. Let wel op dat de bedrading niet te kort wordt geknipt! Nu kan de bedrading worden gestript. Doe dit op ongeveer 1,5 cm van het uiteinde van de draden. Gebruik hiervoor een striptang om eenvoudig en snel te werken. Vervolgens kan de bedrading worden aangesloten op de contactpunten van het schakelmateriaal. De bedrading kan hierbij vastgeklemd worden in de achterkant. Nu het schakelmateriaal is aangesloten op het stroomnetwerk kan het inbouwelement in de muur worden geplaatst en vastgeschroefd. Haal nu tot slot de voorzijde van het inbouwelement los om de het bijbehorende afdekraam te kunnen monteren. Dit kan met een schroevendraaier worden gedaan. Achter het inbouwelement zit een klemmetje. Deze moet worden losgemaakt. Zo komt de ring van het element los en kan het afdekraam over het element worden geschoven. Zet daarna het klemmetje weer terug en maak het vast aan de voorzijde.