Stek een avocadoplant
DIY,  Tips

Stek een avocadoplant: makkelijk én leuk

Wist je dat je van de pit van een avocado een plantje kunt kweken? De avocadoboom komt oorspronkelijk uit Mexico. Later werd die ook geplant in Centraal- en Zuid-Amerika. In Nederland vind je ‘m niet in het wild, maar met de juiste verzorging en een beetje geduld kan het exotische boompje wél in jouw woonkamer groeien. Dit is de makkelijkste en meest succesvolle manier om een avocadokamerplant te stekken. Ook als je geen groene vingers hebt! 

Ga naar de supermarkt

Koop een avocado! Eet het groene vruchtvlees op een boterham, cracker, als guacamole of door een salade. Bewaar vervolgens de pit. Als die een beetje beschadigd is, maakt dat niets uit. Ook met een gescheurde pit kun je een mooi boompje kweken.

Was de pit goed

Was de avocadopit goed onder de kraan. Zorg dat er geen restjes vruchtvlees meer aan kleven. Leg de pit vervolgens ongeveer 48 uur lang in een glas water. 

Verwijder het velletje

Het bruine velletje om de pit is na twee dagen al een beetje losgeweekt. Die kun je nu gemakkelijk verwijderen met een scherp mesje.

Tip: kweek de avocadoboom in het voorjaar, dan groeit die waarschijnlijk het best 

Wikkel in keukenpapier

Wikkel de pit in vochtig keukenpapier – niet te strak, maar ook niet te los. Stop dit vervolgens in een plastic zakje en leg op een warme plek: het washok of bovenop de verwarming bijvoorbeeld. De hoeveelheid licht die de pit krijgt, maakt op dit moment nog niet uit.

Heel veel geduld

Maak het zakje na ongeveer een week open en check of het keukenpapier nog vochtig genoeg is. Zo niet, dan maak je het weer een beetje vochtig. Het kan erg verschillen hoe lang het duurt voor de pit ontkiemt – zo’n twee tot zes weken. Dit zie je aan de barst die verschijnt in de pit, hier komt later een klein worteltje uit.

Wortel

Is de pit gebarsten? Lucky you! Als het worteltje een paar centimeter lang is, kun je de pit in water zetten. Gebruik hier bijvoorbeeld een schoongemaakt glazen (olijven)potje voor, daar past een avocadopit vaak precies op. 

In de grond

De wortels zullen nu flink gaan groeien, en uiteindelijk komt er een stengel met blaadjes tevoorschijn. Geduld is nu vereist. Wacht tot de wortel meer dan tien centimeter is, daarna kun je het plantje in de grond zetten. Gebruik hiervoor potgrond en een potje van minimaal vijftien centimeter doorsnede. De pit laat je half boven de grond uitsteken. Druk de potgrond goed aan en zet de pot op een lichte plek. Avocadoplanten drinken graag, dus zorg ervoor dat de grond altijd een beetje vochtig is, maar niet té nat. 

Reacties uitgeschakeld voor Stek een avocadoplant: makkelijk én leuk