stoppen met snoozen tips
Living,  Tips

Stoppen met snoozen: 7 handige tips

Heb jij ‘s ochtends veel moeite om op te staan en kan je het niet laten om drie keer op de snooze-knop te duwen? Veel mensen vinden het heerlijk om wat langer in bed te blijven liggen en dan lijkt snoozen de ideale oplossing. Echter is snoozen niet zo verstandig als je denkt. De slaapkwaliteit die je tijdens het snoozen krijgt is laag en je krijgt alleen lichte slaap. Dit kan je nog meer moe maken dan als je bij het eerste alarm uit bed komt. Bovendien zorgt het snoozen ervoor dat je nog moeilijker uit bed geraakt, je voelt je niet fitter én het zorgt ervoor dat je overdag minder productief bent. Redenen genoeg dus om te stoppen met snoozen! Het is beter dat je één van deze handige tips gebruikt om onmiddellijk op te staan als je wekker afgaat. 

1. Stoppen met snoozen: ga op tijd slapen

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Door gemiddeld acht uur per nacht te slapen, kan je lichaam herstellen en zich klaarmaken voor de volgende dag. Als je op tijd naar bed gaat, dan ben je de volgende dag meer uitgeslapen en zal je gemakkelijker uit je bed kunnen. We weten dat Netflix heel verslavend kan zijn en dat je graag een paar afleveringen na elkaar wilt kijken. Maar als het al laat is, kan je het beter bij één aflevering houden en daarna op tijd in bed kruipen. Zo hoef je ‘s ochtends niet meer te snoozen.

2. Snoozen stoppen: zorg voor een vast slaapritme

Ga je de ene avond om 22 uur slapen en de andere avond pas na middernacht? Sta je de ene keer op om 7 uur en de andere keer om 10 uur? Dan is het niet zo vreemd dat je niet kunt stoppen met snoozen. Je lichaam heeft namelijk nood aan een vast slaapritme, op die manier wordt alles meer automatisme. Probeer iedere avond rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en elke ochtend rond dezelfde tijd op te staan. Je zal zien dat je veel gemakkelijker wakker wordt.

3. Bouw een ochtendroutine op

Het is een goed idee om ‘s ochtends een terugkerende routine te hebben. Om een gewoonte te creëren, heb je immers nood aan een bepaalde aanwijzing. Dat kan bijvoorbeeld je favoriete liedje zijn dat dienst doet als wekker en tegelijkertijd een aanwijzing is voor je ritueel, bijvoorbeeld een koude douche nemen. Het zal even duren vooraleer je je die gewoonte aanleert, maar uiteindelijk zal je zonder snoozen opstaan als je het liedje hoort en onder de douche springen.

4. Zet je wekker zo laat mogelijk

Snoozen stoppen? Dat doe je door je wekker zo laat mogelijk te zetten, dan heb je simpelweg geen tijd meer om drie keer op de snooze-knop te duwen. Als je toch blijft liggen, kan het zijn dat je te laat komt op je werk en dat wil je waarschijnlijk voorkomen. Door je wekker later te zetten, kan je langer genieten van diepe slaap en zal je gemakkelijker uit bed kunnen. 

snoozen na wekker

5. Leg je wekker ver genoeg weg

Als je je smartphone met wekker op je nachtkastje hebt liggen, dan is het natuurlijk erg verleidelijk om je arm even uit te strekken en op de snooze-knop te duwen. Maak het jezelf moeilijker door je wekker op een plek te leggen waar je niet meteen bij kan en er dus wel voor moet opstaan.

6. Zorg voor voldoende daglicht

Een donkere slaapkamer zorgt ervoor dat je liefst nog uren blijft liggen. Stoppen met snoozen lukt dan ook makkelijker als er voldoende daglicht naar binnenkomt. In de winter is dat helaas niet zo vanzelfsprekend omdat het ‘s ochtends langer donker is. Tijdens de donkere wintermaanden kan je een wake-up light gebruiken. Een wake-up light wekt je rustig met licht dat langzaam feller wordt. De lichtwekker maakt je op een natuurlijke manier wakker door een echte zonsopkomst na te bootsen. Op die manier word je niet meer abrupt gestoord in je slaap door een wekker. Zorg trouwens ook overdag voor genoeg daglicht. Hierdoor zal je sneller in slaap vallen en makkelijker wakker worden.

7. Plan een leuke activiteit

Nog een tip om te stoppen met snoozen is het plannen van een leuke activiteit, meteen na het opstaan. Hou je van lekkere koffie? Dan kan je het koffiezetapparaat programmeren en dichtbij de slaapkamer plaatsen. Zodra je wekker afgaat, zal je de heerlijke koffiegeur ruiken en sneller geneigd zijn om op te staan. Je kunt ook een hobby zoeken die je na het opstaan kunt beoefenen, bijvoorbeeld lezen. Koop een boek dat je heel graag wilt lezen en spreek met jezelf af dat je er enkel tijdens het ontbijt mag in lezen. Hetzelfde geldt voor een serie. Als je wilt weten wat er gebeurt, dan moet je wel opstaan!

wekker wegleggen

Reacties uitgeschakeld voor Stoppen met snoozen: 7 handige tips