yoga voor beginners
Health,  Tips

Take it easy: beginnen met yoga

Yoga wint al jaren aan populariteit. Je ziet het voorbij komen in alerlei tijdschriften en er zijn honderden Instagram accounts waarop je yogi’s in de meest bijzondere houdingen ziet poseren. Het kan door deze enorme hoeveelheid informatie en voorbeelden dan ook best intimiderend zijn om te beginnen met yoga. Hoe begin je? Welke yoga benodigdheden heb je nodig? En moet je flexibel zijn om aan yoga te doen?

Yoga hoeft juist helemaal niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog: je kunt er letterlijk nú mee beginnen, zonder daarvoor iets te kunnen of nodig te hebben. Lees hieronder onze tips voor yoga voor beginners!

Breathe, breathe, breathe

Een van de belangrijkste onderdelen van yoga is je ademhaling. Zoals een bekende yoga-instructrice op Youtube vaak zegt: the breath always comes first. Je bewust worden van je ademhaling, waar je adem heen gaat in je lichaam en het effect dat je ademhaling kan hebben op hoe je je voelt, zijn dingen waar je je – zeker in het begin – veel mee bezig houdt. Het kan moeilijk zijn je op je ademhaling te concentreren, omdat dit niet iets is dat je gewend bent. Maar naarmate je er beter in wordt, merk je pas hoe bepalend de manier van ademhalen voor je kan zijn. Door middel van yoga leer je je ademhaling te gebruiken om jezelf te ruimte te geven voor bepaalde gedachtes en gevoelens, maar ook om je lichaam kracht bij te zetten tijdens het bewegen door de verschillende houdingen (asana’s).

Het Nieuwe Yogaboek – Johan Noorloos

Flexibel worden en niet flexibel zijn

Zeker als je alle bijzondere houdingen ziet die yogi’s aannemen, kun je het idee krijgen dat je al heel flexibel moet zijn om aan yoga te kunnen doen. Het tegenovergestelde is misschien wel waar. Yoga is juist een goede tool om flexibeler mee te worden en spiermassa mee op te bouwen. Zeker in de eerste weken dat je begint met yoga, zul je merken dat je flexibiliteit enorm groeit. Ook zul je je al snel sterker voelen en bepaalde houdingen makkelijker volhouden. Hiervoor hoef je geen uren te stretchen of jezelf in gekke bochten te wringen. Een paar keer in de week een kwartier of twintig minuten yoga oefeningen voor thuis doen, doet al wonderen voor hoe je je voelt. Zowel in je lichaam als in je hoofd.

In the comfort of your own home

Youtube biedt uren en uren aan video’s met yoga oefeningen voor thuis, met en zonder yoga benodigdheden. Vindt een instructeur die bij jou past en hij of zij leidt je met gemak door je yoga sessie heen. Gewoon, terwijl je thuis op je kleed ligt, of gewoon op de vloer (je hebt niet eens per se een yogamat nodig!).

Je kunt yoga goed combineren met meditatie of andere spirituele oefeningen. Maar als dit niet je ding is, hoeft yoga ook helemaal niet “zweverig” te zijn. Je hebt ook ontzettend veel verschillende yoga voor beginners video’s die gericht zijn op het sterker maken van je lichaam en het creëren van spieren. Voor ieder wat wils dus!

Reacties uitgeschakeld voor Take it easy: beginnen met yoga