Living

Tijd over om je huis op te knappen, pak de verlichting eens goed aan!

Heb je inmiddels genoeg van het thuis op de bank zitten en wil je wat actief ondernemen? Misschien is het tijd om eens aan de slag te gaan met het interieur van je huis. Nu je bijna 24 uur per dag binnen zit, heb je misschien wel een goed idee van wat je allemaal zou kunnen doen om je stek net een andere look te geven. En wat is makkelijker dan met subtiele veranderingen in de belichting jouw woning net die extra details mee te geven?

Is het je ook wel eens opgevallen dat wanneer je een restaurant of bar binnen loopt, dat de manier van belichten het interieur een heel andere beleving kan geven dan die saaie witte gloed die via de grote lamp aan het plafond heel je woonkamer van dezelfde toon voorziet? Of wanneer je door het centrum van de stad loopt en die met verschillende kleuren uitgelichte historische gebouwen, toch een heel andere sfeer geven dan puur die witte, saaie straatverlichting?

Het is niet voor niets dat professioneel uitlichten een vak apart is en waarvoor mensen speciaal in dienst genomen worden. Denk naast het bijvoorbeeld vakkundig belichten van het interieur van horeca gelegenheden, speciale lichteffecten op reclameborden langs de weg of monumentale gebouwen die ‘s nachts geaccentueerd worden, eens aan festivals of concertzalen, waar hele teams speciaal worden ingevlogen om de belichting van de venue en artiesten vlekkeloos te laten verlopen. 

Nou loopt het waarschijnlijk niet zo’n haast om de belichting thuis op zo’n professioneel niveau proberen te imiteren, maar een beetje creatief met licht denken, kan je huis toch een heel andere aanblik geven.

Loop je woning maar eens door en bedenk goed wat er zou veranderen als je dat ene schilderij in de gang mooi zou uitlichten, hoe de selectie exotische standbeeldjes in de woonkamer er uit zou springen met een spotje er op. Zelfs in de tuin kun je creatief aan de slag door met een spotje een mooie boom of plant van wat extra schaduwspel te voorzien. 

Met  verschillende zwarte opbouwspots kun je heel wat van die effecten binnen een handomdraai verwezenlijken. De spots zijn trendy en geven een moderne look aan je woonkamer, overloop of slaapkamer. Er zijn zelfs speciale opties voor de badkamer, waarmee je in bad gaan of uitgebreid douchen een heel andere feeling geeft. 

Wordt zelf director of photography! Als je de sfeer nog verder zelf wilt kunnen regelen, dan kun je natuurlijk ook gaan voor de opbouwspots met dimbare functies. Op deze manier kun je na (de overigens makkelijke installatie) ook zelf de nodige accenten voor ieder moment toevoegen. 

Leef je uit met verschillende soorten licht en voorzie je huis van nieuwe aspecten. Laat je inspireren door je favoriete restaurant, die speciale filmscene die je keer op keer kunt zien of bespreek thuis tijdens het avondmaal eens wat de rest van je familie graag in een ander licht zou zien. De mogelijkheden zijn legio en de investeringen om je huis van een make- over te voorzien minimaal. 

Reacties uitgeschakeld voor Tijd over om je huis op te knappen, pak de verlichting eens goed aan!