tips bij stofallergie
Health

Tips bij stofallergie

Heb je thuis vaak last van rode en tranende ogen? Krijg je vaker dan gemiddeld niesbuien als je thuis zit, waarna je neus verstopt blijft? Merk je dat je af en toe moeite hebt met ademhalen? Dit kan er allemaal op wijzen dat je stofallergie hebt of een allergie voor huisstofmijt, ook wel huismijt genoemd. Uiteraard kan dit behoorlijk vervelend zijn, maar je kunt er wat aan doen? Lees verder om te weten wat.

Wat is huisstofmijt?

Bij een huisstofmijt allergie reageert het immuunsysteem op de huismijt, en dan met name de uitwerpselen daarvan. Huisstofmijten komen bijna overal ter wereld voor en je kunt er het hele jaar door last van hebben. Ze zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. De beestjes doen geen kwaad maar je kunt er helaas wel allergisch voor zijn en dat kan behoorlijk vervelend zijn. Huidmijt leeft van menselijke huidschilfers waardoor ze zich nestelen in bijvoorbeeld je kleding en je bed maar ook in meubilair, tapijt en gordijnen.

Wat veroorzaakt de klachten van huisstofmijt?

Het meest kom je ze tegen op donkere, vochtige plekken die rond de 25 graden Celsius zijn. Histamine is uiteindelijk het stofje dat de allergieklachten veroorzaakt. Dit wordt dan weer aangemaakt als je huismijtallergie inademt, dan wordt er histamine aangemaakt. Als je een allergie hebt, kun je last krijgen van verschillende klachten zoals jeukende ogen, een jeukende neus of eczeem.

Laat je als eerste testen op de allergie

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen tegen deze huisstofmijtallergie. Bedenk wel dat de maatregelen alleen zin hebben als je een huisstofmijtallergie hebt die is aangetoond door de huisarts, laat dit dan ook eerst testen.

Medicatie

Er zijn verschillende middelen die helpen tegen een huisstofmijtallergie. Die middelen beschermen vaak tegen een loopneus, tranende ogen, benauwdheid en andere allergieklachten. Heb je vooral last van een loopneus, verstopte neus of niesbuien? Dan is het gebruik van een neusspray een optie. 

Pas je huis aan

Huisstofmijt leeft vooral in tapijt en kleden. Met een allergie voor huisstofmijt is het daarom verstandig bepaalde aanpassingen in je huis door te voeren. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om tapijten, kleden en stofnesten het huis uit te doen. Laminaat of vinyl zijn goede vervangers hiervoor. Ook kan een stoffen bank het best vervangen worden door een leren bank.

Was je beddengoed minimaal twee keer per week

Om huismijt te voorkomen, moet je je beddengoed twee keer per week op 60°C of hoger wassen. Onder 60°C overleven de huisstofmijten namelijk. Er zijn daarnaast speciale hoezen als beddengoed verkrijgbaar, deze houden de uitwerpselen van de beestjes tegen.

Ventileren

Huisstofmijten houden van vochtige plekken. Het is daarom belangrijk om je huis goed te ventileren en te zorgen dat het niet vochtig in huis wordt. Zet altijd de ventilatieroosters open in het huis. Je kunt ook een raam op een kier zetten.

Reacties uitgeschakeld voor Tips bij stofallergie