silent disco
Hip and happening

Tips om een huisfeestje te geven zonder geluidsoverlast

Sinds de versoepelingen wat betreft het Corona virus zijn doorgevoerd zien we dat er veel huisfeesten worden georganiseerd in Nederland. De café’s moeten namelijk nog steeds om middernacht dicht, terwijl er geen limiet meer is op het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen. Het enige nadeel aan een feest thuis geven, is dat de relatie met je buren wat minder kan worden door eventuele geluidsoverlast. Toch zijn daar ook oplossingen voor. Organiseer je dus binnenkort een feestje en ben je bang dat omwonenden gaan klagen over de overlast van muziek? Lees dan snel verder voor tips om dat tegen te gaan.

We beginnen met een tip die mensen vaak over het hoofd zien: wist jij dat je tegenwoordig een Silent Disco huren kunt? Bij een Silent Disco huren krijgt iedereen een koptelefoon op en wordt er dus geen luide muziek gedraaid. Op die manier hoeven jouw buren en omwonenden eigenlijk nergens last van te hebben. Daarnaast kan iedereen zijn eigen volume bepalen en kun je er zelfs voor kiezen om 3 ‚zenders’ te gebruiken waarbij op elk van die zenders andere muziek te horen is. Een dergelijke Silent Disco installatie kun je aansluiten op Spotify, een platenspeler en elk ander format waar je muziek via af wil spelen. Ideaal dus en het is weer eens iets anders.

Laat op tijd weten dat je een feestje geeft

Buren vinden het vaak fijn wanneer je van te voren met hen bespreekt dat je een feestje gaat geven. Als je dit ruim van tevoren doet, kunnen ze eventueel zelfs rekening met je feestje houden en bijvoorbeeld in dat weekend een city trip naar Amsterdam plannen. In het gesprek met je buren kun je aangeven tot welk tijdstip het feestje zal duren en kun je je buren eventueel iets geven ter compensatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een flesje wijn of een boeketje bloemen ter compensatie van de overlast. Het is ook mogelijk om je buren uit te nodigen op het feestje. Hier kun je irritatie mee voorkomen en zullen ze zeker ook niet klagen over geluidsoverlast.  

De bassen kunnen bij jouw buren een stuk harder binnenkomen dan je zelf merkt. Om dit te voorkomen kun je de boxen op een stukje rubber of vilt zetten. Ook zijn er speciale voetjes te koop, waar de speakers op kunnen worden geplaatst. Hierdoor voelen de bassen voor de buren minder hard. Harde oppervlakken, zoals een houten vloer, geleiden de lage frequenties namelijk veel beter dan zachte oppervlakken zoals rubber.

Als je in de zomer een huisfeestje geeft, kun je geluidsoverlast beperken door ramen en deuren gesloten te houden. Wil je toch je ramen en deuren open houden in verband met de hitte;  zet het geluid dan iets zachter.

Zet de speakers niet te dicht bij de scheidingswand met de buren

Zet je boxen niet naast een woningscheidende wand. Wanneer de boxen naast een dergelijke wand staan, zullen de buren de meeste overlast hebben. Probeer de boxen zover mogelijk van deze wanden af te houden. Heb je aan beide kanten een woningscheidende wand? Zet de boxen dan in het midden van de ruimte.

Ga bij een feestje altijd verstandig om met muziek en geluid. Je zou het volume na bepaalde tijdstippen kunnen dempen, bijvoorbeeld na 22.00 uur. Geef ook niet te vaak een feestje, buren zullen eerder geneigd zijn overlast toe te staan wanneer het niet té vaak gebeurt. Hierdoor zorg je ervoor dat je geen klagende mensen of de politie aan je deur hebt. Uiteindelijk zal je hier zelf ook alleen maar profijt van hebben.

Reacties uitgeschakeld voor Tips om een huisfeestje te geven zonder geluidsoverlast