Tips om minder voedsel te verspillen
Mening mens is in dit Corona-tijdperk aan het kokkerellen geslagen. Het thuiszitten en gebrek aan restaurants, maakt ons heuse thuis-chefs. Daarnaast proberen veel mensen ook het boodschappen doen te beperken. Dit betekent grotere hoeveelheden inslaan en dan hebben we het nog niet eens over de hamsteraars. Er gaat niks boven een home cooked – maaltijd, maar hoe voorkom je dat je restjes moet weggooien?
Maak soep!
Zeker als je vaak alleen eet, blijven er snel restjes groenten liggen. Ontzettend zonde en onnodig! Gooi alle restjes groenten aan het eind van de week in een soep en je hebt weer een heerlijke lunch, voorgerecht of diner. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor soep. Restjes kun je ook makkelijk in een omelet gooien, of maak een quiche. Een smoothie is te gek om zacht fruit op te maken, van bruine bananen bak je heerlijke bananenpannenkoeken en met zachte tomaten maak je de lekkerste tomatensoep. Handig: reserveer één la in je koelkast voor restjes, dan zie je overzichtelijk wat je nog moet opmaken. Komt gelijk goed van pas bij de volgende tip.
Check je voorraad en maak een lijstje
Kijk altijd even goed in je koelkast en voorraadkasten voordat je het huis verlaat om boodschappen te gaan doen. Welke ingrediënten heb je nog in huis en hoef je niet opnieuw te kopen? Zo voorkom je dat je etenswaardig dubbel in huis haalt en het uiteindelijk verderft.
Maar ook vooral andersom: wat heb je nog in huis om een lekker gerecht mee te maken? Wees creatief met ingrediënten en flans een heerlijk, nieuw gerecht in elkaar van restjes in je koelkast. Ook pizza leent zich goed om restjes op te maken. Je steentje bijdragen aan het milieu door pizza te eten, daar tekenen wij voor! Wees ook niet te kieskeurig, maar wijk eens af van de ingrediënten die je normaal in een gerecht zou stoppen als je hierdoor restjes kan opmaken. En vergeet natuurlijk niet een boodschappenlijstje te maken, zo weet je zeker dat je niks te veel of te weinig koopt!
Koop minder in
Het is natuurlijk super handig om een volle koelkast te hebben en te weten dat je de komende week voorzien bent van maaltijden. Echter vinden de meeste mensen het toch moeilijk om in te schatten hoeveel boodschappen je nodig hebt voor een week. Ook hebben veel mensen een druk leven met afspraken en etentjes. Als je onverwachts toch niet thuis eet, is de kans groot dat jouw gekochte boodschappen uiteindelijk in de prullenbak belanden. Heb jij hier ook last van? Sla dan gewoon wat minder in. Bedenk en koop bijvoorbeeld maaltijden voor drie dagen, zodat er nog ruimte is voor spontaniteit. Kijk halverwege de week wat er op is gegaan, wat je nog moet opmaken en wat je nog moet bijkopen. Ook slim: koop kleinere verpakkingen. Vaak zijn grote verpakkingen relatief een stuk voordeliger en dat maak het aantrekkelijk om gelijk de familieverpakking in je mandje te gooien. Maar als je uiteindelijk de helft weggooit, is het helemaal niet voordeliger. Niet voor het milieu en niet voor je portemonnee.
Maak een maaltijdschema
Gooi niet lukraak ingrediënten in je mandje ‘waar je wel iets van gaat maken’. Tenzij het een passie van je is om te freestylen in de keuken, is de kans toch groot dat je ingrediënten overhoudt die uiteindelijk in de prullenbak belanden. Plan in plaats daarvan liever wat je de komende dagen gaat eten. Maak een maaltijdschema met de diners (en lunches) die je vooruit wil plannen. Kijk vooral of je ingrediënten kan opmaken in een ander gerecht. Zo doe je jouw boodschappen zo efficiënt en minimaal mogelijk.
Doneer wat meer
Als je vaak alleen eet, houd je snel voedsel over. Dan kan je bijvoorbeeld alle gerechten twee dagen eten of de overige portie invriezen. Wat je ook kan doen, is iemand anders verblijden met jouw home cooked meal. Vraag bijvoorbeeld of je buurvrouw een bordje wil, of die vriendin die een hele druk week heeft. Je kan vragen om de kosten te splitsen of het aanbod op een vergoeding vriendelijk, doch nonchalant wegwuiven en de karmapunten binnen harken.
Nodig vaker mensen uit
Onder dezelfde noemer: nodig vaker mensen uit om te komen eten. Je kan natuurlijk het bordje eten over de schutting gooien bij je buurvrouw, maar je kan haar ook eens uitnodigen om gezellig langs te komen. Of nodig vaker een vriendin uit doordeweeks, eten moet je toch. Ook in deze gekke tijden, is het heel belangrijk om sociaal contact te onderhouden. Zorg dat jullie netjes op afstand blijven en geniet ondertussen van de gezelligheid. Als jullie nou afspreken om de beurt te koken, ben je duurzaam bezig én hoef je niet elke dag zelf boven de pannen te hangen. Win, win!