groenten bbq
Food

Tips om te bbq-en met groenten!

In een tijd waar velen van ons bewust met het milieu omgaan, zien we dat mensen ook steeds meer beseffen wat de impact van vlees eten op dat milieu is. De logische volgende stap is dan het verminderen van het eten van vlees. Daar zijn ondertussen allerlei vleesvervangers voor op de markt gekomen, maar je kunt ook heerlijke gerechten maken met alleen groenten. Zo is een groente bbq nog steeds in opkomst.Wat dacht je bijvoorbeeld van groene asperges besmeerd met een notenolie? Of avocado gevuld met feta? Als je met groenten gaat bbq-en, moet je echter wel met wat zaken rekening houden. Welke dat zijn, lees je hieronder.

Zorg dat de groenten goed zijn schoongemaakt en gedroogd

Voordat je begint met bbq-en, dien je de groenten goed af te spoelen met koud water. Zo spoel je alle beestjes weg, en krijg je geen modderplasje op het bord waar de groenten liggen. Als alles goed schoon is, dan moet je zorgen dat je de groenten erg goed droog maakt. Om groenten namelijk goed te kunnen grillen, moet het vocht aan de buitenkant zijn verwijderd. Anders ben je aan het stomen en zal het eten nooit knapperig worden. In groenten zitten natuurlijke suikers die karameliseren tijdens verhitting en zorgen dat de groente een geweldige complexe zoete smaak krijgt. 

Alle stukken groenten even dik

Naast het feit dat de groenten droog moeten zijn, dien je ervoor te zorgen dat alle stukken gelijk zijn qua grootte en dikte. De hitte komt maar van één kant en als je alle stukken groenten tegelijk draait zullen alle stukken alleen tegelijk klaar zijn als deze even dik zijn. Zo zal de warmte in elk stuk in dezelfde tijd het midden bereiken.

Mocht je verschillende diktes hebben dan dreigt het risico dat sommige dunne stukken al droog en verbrand zijn terwijl andere dikkere delen nog wat langer moeten liggen op de bbq. 

Plantaardige zout en olie

Grillen op de bbq gebeurt op ongeveer 200 graden of hoger, waardoor de groenten kunnen verbranden. Daarom moeten de groenten beschermd worden tegen de hitte en dit doe je door ze in te smeren met olijfolie of een andere plantaardige olie. Zo heeft de hitte iets langer de tijd om het midden te bereiken zonder dat je bang hoeft te zijn dat de buitenkant al zwart is.Dit is ook de tijd om wat zout en eventuele andere kruiden aan te brengen. Een beetje zout is in principe genoeg maar je kunt nu ook andere kruiden erop doen. Zo kan een aardappel wel wat tijm en rozemarijn gebruiken. Je kunt dit natuurlijk helemaal naar eigen smaak inrichten.

Reacties uitgeschakeld voor Tips om te bbq-en met groenten!