zomeracne-voorkomen
Health,  Tips

Tips om zomeracne te bestrijden en te voorkomen

Het is de nachtmerrie van iedereen, maar toch komt deze huidaandoening veelvoudig voor: acne. Hoewel de een er meer last van heeft dan de ander, krijgt circa vijftien tot twintig procent van de bevolking er in zijn leven mee te maken. Geen huidaandoening om je voor te schamen dus, maar daardoor niet minder vervelend. De oorzaken van acne kunnen uiteenlopen, waardoor het vinden van een effectieve behandeling soms wat tijd vergt. Sommige vormen van acne kennen echter wel een duidelijke boosdoener. Denk bijvoorbeeld aan zomeracne. Begint jouw huid onzuiverheden te vertonen tijdens de zomer en wil je ervan af? Hieronder leggen we uit wat zomeracne precies is en hoe je het kunt bestrijden en voorkomen.

Wat is zomeracne

Acne is een verzamelnaam van huidaandoeningen die puistjes veroorzaken. Deze onzuiverheden zijn kleine ontstekingen van de huid in en rondom de haarzakjes. Omdat acne zich vaak tijdens de puberteit ontwikkelt, spreken we in de volksmond ook wel van ‘jeugdpuistjes’.
Er bestaan verschillende vormen van acne, zo ook de zogenaamde zomeracne. Zoals de naam al doet vermoeden, ontwikkelt de acne zich in de zomerperiode. Meerdere strak geclusterde uitbarstingen van rode bultjes verschijnen dan na blootstelling aan de zon.

Tips tegen zomeracne

Wanneer de zon begint te schijnen en je eindelijk weer kunt genieten van zonovergoten dagen en zwoele avonden, wil je je geen zorgen hoeven maken om je huid. Gelukkig zijn er een aantal effectieve manieren om onzuiverheden te bestrijden en te voorkomen:

1. Zonnebrandcrème

Iedere huid moet beschermd worden tegen de UV-straling van de zon. Een acne-gevoelige huid heeft deze bescherming echter zeker nodig. Als beschermingsreactie op de zon gaat de huid namelijk verdikken waardoor huidcellen meer belast worden en verstoppingen van talgklieren gemakkelijk ontstaan. Voordat je het weet zijn de puistjes geboren. Insmeren dus! Check hier eventueel nog een lijst met de beste zonnebrandcrèmes van het moment.

2. Voordelen van een koude douche

Naast de aangename verkoeling van een koude douche in de zomer, kent een koude douche nog meer voordelen. Voordelen van een koude douche zijn bijvoorbeeld een verbeterd humeur, een versterkt afweersysteem en een verbeterde huid. Een koude plens water zorgt er, in tegenstelling tot warm water, niet voor aantasting van de natuurlijke huidbarrière. Hierdoor krijgt het ontstaan van acne veel minder kans.

3. Maskne

Maskne is het gevolg van het veelvuldig dragen van een mondkapje. Bacteriën kunnen zich immers makkelijk nestelen onder het mondkapje en onzuiverheden veroorzaken. Helaas is de oplossing door de coronacrisis niet zo simpel als het lijkt. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren om maskne in zekere mate te voorkomen. Zo is het goed om elke keer een schoon mondkapje te gebruiken, geen make-up rond de mond aan te brengen, de onzuiverheden met rust te laten en de huid dagelijks te reinigen.

Zomeracne is goed te bestrijden en te voorkomen. Laat de zomer dus niet verpesten door de gedoemde onzuiverheden. Zorg op de zomerse dagen goed voor de huid, zodat je net zo hard kunt stralen als de zon!

Reacties uitgeschakeld voor Tips om zomeracne te bestrijden en te voorkomen